Депутатът Иван Димитров от "Демократична България" обясни в кулоарите на парламента, че когато се приемат правила, следват те да бъдат приети за всички и когато се казва, че ще се плащат пари по банков път, трябва да важи за всички.

Припомняме, народните представители влязоха в спор по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Бурната дискусия възникна след предложение на "Продължаваме промяната" заплатите на народните представители да се превеждат по банков път, а не на ръка, както е в момента.

Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка

Депутатите да могат да си получават заплатите и на ръка

Обсъждали да си съкратят или отменят Коледната ваканция

Ако вие нямате банкова сметка, накрая на месеца как ще ви платят заплатата, запита Димитров репортерите. Когато се говори за депутатските заплати, Димитров обясни кое е правилно, кое е законосъобразно и кое има проблем със закона. Не само аз, но ако сте обърнали внимание, само четирима души били "за" депутатските заплати да се превеждат по банков път, а останалите били против с мотивите, че според тях това е на ръба на закона.

Той посочи, че един международен шофьор взима по-висока заплата от депутатската, а може да не получава всичко по банков път.

Иван Димитров уточни, че ще получава депутатската си заплата по банков път. Той призна, че има кредит над 400 000 лева и е деклариран преди 8-9 години, като се декларира всяка година.

Юристът и депутат от ДБ Атанас Славов също коментира темата. Той заяви пред журналисти в парламента, че си получава заплатата от Народното събрание по банков път, но има различни депутати, които предпочитат кеш. Българското законодателство позволява заплащане в кеш на работна заплата до определен размер, в случая не се прави изключение за депутатите, обясни Славов.

От различни парламентарни групи има депутати, които искат да получават заплатата си на ръка, но това е право, което е дадено за всеки български гражданин, при положение, че се покриват всички осигуровки и данъци. Работникът може да избере дали по кеш или банков път може да си получава заплата, каза Славов.

Той подчерта, че няма черна каса за депутатските заплати. Предвижда се всички разходи да бъдат публикувани периодично на страницата на народните представители. Няма черна каса и 2/3 от работата на народните представители в парламента се получава по банков път, допълни Атанас Славов.