4000 лв е най-голямата награда, която Съюзът за стопанска инициатива е дал до момента, за сигнал за купуване на гласове, съобщи зам.-председателят на асоциацията Теодор Дечев.

Припомняме, дни преди изборите от ССИ обявиха, че са готови да платят до 10 хиляди лева за информация, която би довела до уличаване на търговци с гласове.

Печелившият е жител на Велико Търново, но за момента няма да се оповестява за каква точно схема става въпрос, за да не се попречи на разследването.

Определено положи старание, беше много оперативен, постара се доста, обясни Дечев.

Още 3-4 човека са наградени със суми до 1000 лв, но голямата награда от 10 000 лв още не е паднала, заяви за news.bg зам.-председателят на ССИ.

До деня на изборите в щабовете на ССИ са получени над 200 сериозни сигнала. Идентифицирани са хора, които работят по за две и за три партии. Има „определена цена за череп" - 30 лв във Великотърновско, 50 -  в Белоградчишко.

Избирателите станаха борсова стока, може да им направим индекс на качването и на слизането, има такива, които почват да се държат като брокери, смятат, че хората са им частна собственост, коментира Теодор Дечев.

Той добави, че имало няколко случая, когато хора са се обаждали по телефона, идвали са на крака и в момента, в който разбирали, че няма да получат веднага пари, си тръгвали най-невъзмутимо.

Един от най-колоритните случаи е този с бизнесмен, най-вероятно ром, с високо самочувствие, в мига, в който разбрал, че няма да получи пари „осъзнал", че е сбъркал входа и май другаде трябвало да влезне.

Хората много се страхуват. Страшно се страхуват, че могат да ядат бой, може да си загубят работата, един човек дори казал - ще дойдат да ми съборят къщата, обяснява Дечев.

В по-малките градове хората общо взето искат или да дойде човек от София, или те да отидат в София. По всевъзможен начин се заобикалят услугите на местните институции. 

Решихме, че е рисковано по отношение на информаторите да разкриваме повече. Всичко е докладвано на МВР и ДАНС. Нашата работа е подадената информация да бъде действително достоверна, да бъде проверена, обяснява зам.-председателят на ССИ. 

На въпрос от кои региони са най-много получените сигнали за купуване и продаване на гласове Дечев отговори - „равномерно са разпределени по територията на страната".
Два от наградените сигнали са от североизточните райони, другите два от Великотърновско. В Kърджалийско определено не сме давали пари.

Според Дечев шумотевицата, която се вдига около автобусите с изборни туристи фактически създава заблудата, че идва една огромна вълна от хора, което изобщо не е вярно.
Става въпрос за 2000 до 4000 души, които не могат да изигрят особено решаваща роля в случая. Просто се създават условия да се надпишат 20 000 гласа.

Няма да кажа име на партия, защото в правовите държави всеки е невинен до доказването на противното, отговори Дечев на въпрос за коя партия преобладават получените сигнали за купуване на гласове.

Определено има доказателства за преливане, преотстъпване на гласове. Засечена е и схема за пренасочване на гласове в столичния Студентски град, за която е уведомено МВР.

До момента всичко беше игра и шега - сега започва страшното, особено при мажоритарните кандидати, където със страшна сила важи и единичният закупен глас, допълни зам. председателят на ССИ.

Битката ще бъде кървава. Сега опонентите ще трябва да извадят наистина големите суми. Сигурен съм, че ще има арестувани, категоричен бе Теодор Дечев.