С наближаването на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври намалява броят на сигурните гласоподаватели, а четири партии категорично влизат в 43-тото Народно събрание. Това сочи проучване на Центъра за анализи и маркетинг за периода 5-10 септември.

След запитване между 1021 пълнолетни граждани социологът Юлий Павлов представя статистиката, че ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторският блок със сигурност ще са в следващия парламент.

Разликата между челните две партии остава голяма - 14% отгоре в полза на ГЕРБ, които стигат 36% срещу 22 за социалистите. ДПС остава с 15%, а РБ - с 6%.

За момента според Павлов над 4%-ната бариера са и Патриотичния фронт на НФСБ и ВМРО заедно с България без цензура. Те обаче минават бариерата със стотни, които са в рамките на статистическата грешка и бъдещето им не е сигурно. Същото важи и за Атака и АБВ, които са съвсем малко под 4%.

Общо 60% от запитаните българи са решили, че ще гласуват, а 20% са сигурни, че няма да упражнят правото си на вот. Павлов очаква действителният брой на гласоподавателите на 5 октомври да е близо 48%. Той е почти сигурен, че броят на гласувалите ще е по-нисък от този на предишните предсрочни избори през май 2013 г.

Проучването сочи още, че има лек спад на хората, които не биха продали гласа си. 75% са категорични, че няма да изтъргуват правото си на вот, като за миналата година са били към 80%. Близо 5% са склонни да продадат гласа си за  50-100 лева, а 4,4% слагат цена от над 500 лева за демократичното им волеизявление. Павлов уточнява, че на пазара на гласовете няма кой да предложи такава сума, тоест тази им готовност няма да остане реализирана. Влиянието на купения вот няма да е голямо на парламентарните избори, успокоява социологът.

Както и други социологически изследвания, и това сочи, че българинът става все по-голям песимист. Над половината от запитаните считат, че икономическото състояние на страната се е влошило в последната една година, въпреки че икономическите показатели сочат точно противното. Голяма част от гражданите не вярват и в това, че скоро ще настъпят положителни промени.

Един от основните изводи на проучването е, че думата "коалиция" още не звучи мръсно в ушите на българите, тъй като голяма част от тях виждат бъдещето на страната именно в коалиционно управление. 31,2% смятат, че ще е по-добре да бъдем управлявани от една партия, 20,3% разчитат на двойна коалиция, а 19,9% биха се доверили на тройна или такава с повече партии.

Криза в доверието към всички политици и институции отчитат още от Центъра. Първенци по доверие са Кристалина Георгиева, Йордaнка Фандъкова и Бойко Борисов, но и при тримата недоверието надхвърля доверието, като при двете дами има лек спад. Експремиерът Борисов обаче вдига доверие и за пръв път от доста време изравнява Фандъкова. Дъното по доверие се поделя от триото Сидеров-Бареков-Местан.

При левите избиратели новият лидер Михаил Миков настига по доверие предшественика си Сергей Станишев, като последният все още остава основен авторитет сред червените. При социалистите се забелязва още, че спада доверието към президента Георги Първанов, откакто се отцепи от БСП за сметка на собствената си партия АБВ.