500 етнически българи, живеещи в Косово внасят петиция в парламента на страната и настояват за официално признаване на българската общност. Подписали са се етнически българи от областите Гора и Жупа, а документът е официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора". Парламентът на Косово скоро трябва да я разгледа и да реши дали да добави българската общност сред останалите официално признати. 

Евродепутатът Андрей Ковачев определя петицията като справедлив и демократичен акт, с чието признаване, политическата класа на страната ще покаже, че Косово върви към европейска интеграция. След признаването на българското малцинство в Албания, следват сънародниците ни в Косовска Гора и Жупа, това е последователност за българските общности на Западните Балкани. С десетилетия, ако не със столетия, тези хора не са имали възможност да се самоопределят свободно, обясни той.

Ковачев допълни, че официалният статут дава право на медии, на обучение на собствен език и политическо представителство в парламента и не само депутати в Европейския парламент, но и българското правителство, българският премиер, поставят въпроса за нашите сънародници в Косово.

След успехът с признаване на българското малцинство в Албания, в регионите Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, скоро може да имаме успех и в Косовска Гора и Жупа, с предимно наши сънародници, добави Ковачев.

Признаха българското малцинство в Албания

Признаха българското малцинство в Албания

Признатите малцинства в Албания са вече 9