Правителството на Албания прие проектозакона за защита на малцинствата на територията на страната. Парламентарната правна комисия в страната прие проекта с единодушие, съобщава bTV.

С приемането на проекта Албания признава съществуването на българското малцинство там. Припомняме, че до скоро официалната позиция на страната беше, че живеещите етнически българи в Албания нямат право на специален статут на малцинство.

Българското малцинство в Албания съществува от време на средновековната българска държава. До 1944 година страната ни полага грижи за сънародниците ни в Албания.

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Между 50 и 100 хил. българи живеят там

В началото на настоящата година Европейската комисия излезе със становище, в което поиска от Албания да признае етническата принадлежност на живущите в Преспа, Голо бърдо и Гора българи.

По непотвърдена информация българското малцинство в тези райони достига до 50 000 души.

Борисов настоява за гаранции за правата на малцинството ни в Албания

Борисов настоява за гаранции за правата на малцинството ни в Албания

Комуникацията по законопроекта с България ще продължи

В края на месец септември премиерът Бойко Борисов също настоя Албания да признае малцинството ни. Той говори с премиера на балканската страна и заяви, че очаква новия закон да съдържа текстове, уреждащи статута на етническите българи там.

По-рано днес стана ясно, че единствената македонска партия в албанския парламент - партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ), се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Македонците в Албания са против обособяване на българско малцинство там

Македонците в Албания са против обособяване на българско малцинство там

Българско малцинство в Албания имало само в главите на властите в София

Според македонците признаването на "несъществуващото българско малцинство" в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи. Партията сравни действията на правителството с геноцид срещу македонския народ и престъпление против човечеството, защото българи в Албания имало само в българското посолство в Тирана.

С новия закон признатите малцинства в Албания стават 9 - гръцко, македонско, влашко, черногорско, сръбско, ромско, египетско, босненско и българско.

Според изданието "Екзит" обаче етническите българи масово напускат Албания, защото като такива те имат право на български паспорт, съответно стават граждани на ЕС. В този контекст македонската партия МАЕИ заяви, че признаването на българското малцинство е схема, която хем обезкървява Албания, хем подпомага проекта "Велика България".

Албанци се опитват да се сдобият с български паспорти

Албанци се опитват да се сдобият с български паспорти

Не искам да стоя тук и да отглеждам крави

Предполага се обаче, че държавната управа в Албания не e взелa предвид тези твърдения и e подкрепилa исканията на България за признаването на малцинството ни с оглед разширяването на ЕС в посока Западните Балкани, заложено като приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС.

Източна Европа иска Западните Балкани в ЕС

Източна Европа иска Западните Балкани в ЕС

Външните министри на държавите от Източна Европа подкрепят усилията на България