Приетата резолюция на Европарламента Албания да признае българското малцинство в страната предизвика вълна от негодувание из македонските медии.

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Между 50 и 100 хил. българи живеят там

В различни коментари се казва, че това е "пореден опит" да се промени историята и че малцинството, за което се говори в резолюцията, е всъщност македонско.

Kurir.mk например "скочи" с остър коментар, че в Албания няма и никога не е имало българи.

В същата медия не подминават и двамата български евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, които внесоха предложението за резолюцията.

Обвиняват ги, че са проводници на "великобългарска" идеология, насочена към асимилиране на македонския народ.

Също така ги обвиняват и че, заедно с гръцките си колеги, са най-гласни, когато трябва да се "изтриват" похвалите за Македония от Евродокладите и когато трябва да се отрича македонската идентичност.

"Заедно со грчките евро-пратеници, Џамбаски и Ковачев се меѓу најгласните кога треба да се бришат пофални зборови за Македонија во извештаите на ЕУ и кога може да се негира македонскиот идентитет, како случајот кога македонскиот јазик беше избришан од регистрите на Европската комисија.", се казва в коментар на изданието.

Бивш посланик: призивът Албания да признае българското малцинство е пожелателен

Бивш посланик: призивът Албания да признае българското малцинство е пожелателен

Докладът на ЕП не може да накара Тирана да го признае

Въобще отношението на kurir.mk към малцинствата в Албания е коренно различно от това на българските евродепутати и Европарламента:

"Двајца евро-пратеници од Бугарија... издејствуваа спомнување на Бугарите за прв пат како етничка група која живее во предели на Албанија, каде реално населението е 100% Македонско".

На места се появяват и цитати от Група на Зелените/Европейски свободен алианс в Европарламента, че нито една международна организация, правозащитна група или местна организация не е искала да се признават правата на "българското малцинство", най-вече защото такова съществувало само в исканията на официална София.

Обвиняват България в следване на програма, която целяла да се отрече съществуването на македонска нация.

Държавната информационна агенция MIA отбелязва, че с тази декларация двамата евродепутати поставят тезата, че македонското малцинство в Албания е всъщност българско.