По повод новините, заимствани от македонски издания, че в Албания се гледа законопроект, в който е записано, че българското малцинство там няма да бъде признато, Ангел Джамбазки коментира, че подобна редакция в текста е недопустима и не е европейска.

Подготвяният законопроект е за националните малцинства в Албания. "В него са споменати епични малцинства, като "египетското" (има се предвид циганско, но объркването е в "превода"), но е пропуснато жизненото и съществуващо българско национално малцинство", коментира Джамбазки.

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Европарламентът настоя: Признайте българското малцинство в Албания

Между 50 и 100 хил. българи живеят там

Той е проверил въпроса и е категоричен, че текстът е бил разглеждан само в правната комисия на местното Народно събрание. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации.

По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон, добавя депутатът от ВМРО и изтъква, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито приеман от Народното събрание на Република Албания.

ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

ЕП призова за първи път Албания да признае българското малцинство

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия

Ангел Джамбазки обяснява още, че към момента се използват всички налични инструменти, за да се наложи приемането и записването на българско национално малцинство и защитата на неговите интереси. По негови думи, ако се наложи, може да бъде оказван натиск върху албанските институции.

Ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест към България, смята Джамбазки.

Евродепутати от различни държави и подготвят писмо до парламента на Албания, в което призовават българското национално малцинство в Албания да бъде признато.

В писмото евродепутатите припомнят, че има и доклад на Европейския парламент, в който се призовава да бъдат гарантирани правата на етническите българи в районите на Преспа, Голо бърдо и Гора.

Евродепутатът Андрей Ковачев е член на Комисията по външни работи на Европейския парламент и обяви, че окачва албанският проектозакон да бъде отменен и Албания да признае българското етническо малцинство.