Вишеградската четворка подкрепи усилията на България за европейска интеграция на Западните Балкани. Това стана ясно по време на среща на външните министри на държавите от Източна Европа, която се проведе в Будапеща.

Първите дипломати на Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния, България, Словения, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Албания и Република Македония подкрепиха стремежа на страната ни да постави на дневен ред въпроса за европейската перспектива на Западните Балкани.

Снимка 317309

Източник: МВнР

Марио Монти подкрепя приоритетите на председателството ни

Марио Монти подкрепя приоритетите на председателството ни

България може да отправи силно послания към Европа за Западните Балкани

Всичките външни министри изразиха надежда този процес да се ускори по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

На срещата външният министър на Румъния Теодор Мелешкану категорично заяви, че договорът за добросъседство между България и Македония трябва да служи за пример на целия регион.

От своя страна външният ни министър Екатерина Захариева подчерта необходимостта от стабилност на Западните Балкани и отправи призив към държавите да правят реформи не само заради членството си в ЕС, а и заради гражданите си.

Борисов и Туск обсъдиха срещата на върха в София през май догодина

Борисов и Туск обсъдиха срещата на върха в София през май догодина

Срещата на Европейския съвет в София ще бъде на тема "Западни Балкани"

"Ние сме балканска държава и аз се гордея с това. Когато оставим историята в миналото, гледаме напред в бъдещето и сме честни и открити за проблемите си, ще постигнем много по-бързо напредък", заяви още Захариева.

Захариева подчерта, че освен политическата подкрепа за шестте страни от региона, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да бъде оказана техническа и експертна помощ в преговорния процес.

Снимка 317307

Източник: МВнР

"Искаме дата за започване на преговори за Република Македония и Албания и то не по-късно от първото тримесечие на 2018 г.", каза унгарският външен министър и домакин на форума Петер Сиярто.

От своя страна чешкият зам. външен министър Якоб Дюр също приветства намеренията на България да бъде адвокат на държавите от Западните Балкани в процеса им на преговори с ЕС.

България да е "адвокатът" на Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС, иска Младен Иванич
Обновена

България да е "адвокатът" на Босна и Херцеговина по пътя ѝ към ЕС, иска Младен Иванич

На среща с президента Радев