Министър-председателят Бойко Борисов обсъди бъдещите процеси и реформи в ЕС с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата са провели телефонен разговор в продължение на срещата на държавните и правителствени ръководители, която се проведе в Талин.

Борисов разчита на съветите на Юнкер за българското председателство

Борисов разчита на съветите на Юнкер за българското председателство

България е пример за подражание с нейната финансова и икономическа стабилност и сигурни граници

Главната тема на разговора между двамата е бил дневният ред на срещата на лидерите 2017/2018. Туск е информирал Борисов за напредъка по изготвянето на дневния ред, по който той провежда консултации с европейските лидери.

Двамата са обсъдили предстоящата среща на върха на тема "Западни Балкани" в София през май, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС догодина. Борисов и Туск също са координирали действията по организацията на срещата, както и процеса по съгласуване с останалите държави-членки на подходяща дата за насрочване на форума.

Марио Монти подкрепя приоритетите на председателството ни

Марио Монти подкрепя приоритетите на председателството ни

България може да отправи силно послания към Европа за Западните Балкани

Целта на срещите на Европейския съвет е да има повече ефективност и по-добра координация и комуникация между държавите членки по оформянето на европейските политики и задаването импулсите на процеса на европейска интеграция.