Министър-председателят Бойко Борисов запозна бившия италиански премиер Марио Монти с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. От своя страна италианецът, който има богат опит в европейската политика, изрази пълната си подкрепа за приоритетите на Българското председателство.

Припомняме, приоритетите на страната ни при председателството на Съвета на ЕС са свързани със сигурността, на кохезията и увеличаване на конкурентоспособността. Между акцентите на председателството ни попада и темата за Западните Балкани.

Западните Балкани приоритет на нашето председателство

Западните Балкани приоритет на нашето председателство

Ще обсъждаме санкциите срещу Русия по време на председателството

Монти е в България за участие в конференцията "Бъдещето на Европа и българската перспектива". По думите му България има възможността да отправи силно послание към Европа с организираната по време на нейното председателство Среща на върха за перспективата пред държавите от този регион.

В хода на срещата Борисов коментира още, че страната ни залага на ясна и позитивна програма, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати. Премиерът обясни, че страната ни ще работи за по-голяма сигурност, повишаване на заетостта и силно присъствие на ЕС на международната сцена.

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Цачева очаква да се подобри комуникацията с гражданите, Цветанов вижда шанс за страната ни