Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са трите основни стълба на председателството ни на ЕС. Това стана ясно от коментарите на министъра по европредседателството Лиляна Павлова на дискусия в НС за сигурността по време на ръководството ни на общността.

Приоритет остава европейската перспектива на Западните Балкани, както стана ясно от думите на министъра. Очаквано ще бъде поставена темата за сигурността. Декември ще има готова програма за председателството ни.

Павлова подчерта , че календарът с мероприятията за евроръководството ни вече е готов. Над 230 събития ще се проведат у нас. 1400 ще са събитията за председателството ни в Брюксел.

Правосъдният министър Цецка Цачева очаква да се подобри комуникацията с гражданите. ЕС трябва да е фактор на стабилността и сигурността, според нея. Силна единна и независима европейска прокуратура иска Цачева. До момента е извървян един нелек път, подчерта тя. Очаква се ЕП да приеме регламент за създаването й.

Прокурорите в отделните членки ще могат да работят съвместно, а тяхната независимост ще е гарантирана. Приоритет по време на председателството остава електронното правосъдие. Електронното правосъдие е тема, която е изключително важна, отчете министър Цачева.

Силовият министър Валентин Радев акцентира пък върху Брекзит. Според него европредседателството е шанс. Основните теми в Европа са миграцията и сигурността, отчете той. Важно е активното полицейско сътрудничество и обмена на информация.

Вече се говори за качествена информация, която да се обменя между базата данни на членките. Радев отчете намален миграционен натиск. Огромни очаквания има да се постигне консенсус по регламента Дъблин.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов също вижда шанс за страната ни. Той похвали страната ни за начина, по който охранява външната граница на ЕС. Цветанов смята,че сме надежден партньор на общността.