Приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат Западните Балкани. Темата ще бъде разглеждана в аспектите на европейската перспектива на балканските държави, сигурността и миграцията и свързаността между държавите, заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на среща с представителите на чуждите медии у нас. Разговорът бе по инициатива на Клуба на чуждестранните кореспонденти в България.

Разпределят 300 хил. лева между 95 общини за председателството ни

Разпределят 300 хил. лева между 95 общини за председателството ни

По схемата не могат да кандидатстват проекти, които вече са получили финансиране

Плановете са България да работи за ясна карта за присъединяване на всяка една от държавите на Западните Балкани с конкретни стъпки и стратегическо партньорство за страните, които имат нужда от експертиза за подготовка на институциите си, обясни министър Павлова. Тя добави и че ще се избягва създаването на фалшиви очаквания.

До 20 октомври набират доброволци за европредседателството

До 20 октомври набират доброволци за европредседателството

Удължиха срока с 10 дни...

Относно темата за сигурността Павлова изтъкна, че още в края на октомври, в рамките на Естонското председателство, София ще бъде домакин на годишна среща ЕС- Западните Балкани на министрите на правосъдието и вътрешните работи.

Коридор №8, развитието на железопътната инфаструктура, въздушната свързаност, енергийните междудържавни връзки и отпадането на роуминга за Западните Балкани в контекста на дигиталната свързаност са с огромно значение по думите на Павлова.

"Съединението прави силата" става девиз на председателството ни

"Съединението прави силата" става девиз на председателството ни

Решението за слогана е потвърдено с решение на Министерски съвет

Министър Павлова припомни българката позиция, че кохезионната политика е основополагаща за преодоляване на различията между държавите-членки.

"Ние подкрепяме въвеждането на иновативни подходи и финансови инструменти, но сме убедени, че грантовото финансиране също трябва да се запази. Трябва да намерим точният баланс между двете", коментира министър Павлова.

На разговора днес обсъждани теми бяха и Шенген и реформите на Еврозоната, логистичната подготовка и други.

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Консенсус, конкурентоспособност и кохезия са стълбовете на председателството ни

Цачева очаква да се подобри комуникацията с гражданите, Цветанов вижда шанс за страната ни

От информационна агенция ТАСС зададоха въпрос на министъра дали санкциите срещу Русия ще бъдат обсъждани по време на българското председателство. Лиляна Павлова посочи, че се предвижда обсъждане в различни формати и добави, че ще бъдат направени анализи какви са последиците от санкциите върху икономиките.