Девизът на Българското председателство на Съвета на ЕС е "Съединението прави силата"*.

Това стана ясно от пресконференция на ресорния министър Лиляна Павлова след днешното правителствено заседание.

Решението за слогана е потвърдено с решение на Министерски съвет.

Един от основните акценти като приоритети за българското председателство е това да бъдем единни, коментира пред журналисти Лиляна Павлова.

Проведени са социологически проучвания сред различни фокус групи, които са показали, че именно това е най-харесваният слоган.

"Утвърждавайки слогана на българското председателство, завършваме и визуализацията му", каза още Павлова.

Ресорният министър уточни, че това проучване е направено от EXACTA не по тяхна заявка, а по инициатива на социологическата агенция. Фокус групите, сред които е проведено не са получавали предварително готови слогани, а е трябвало сами да предложат такъв. Сред предложенията е имало девизи като: "Силни заедно", "Европа във вярна посока", "Европа на новото поколение" и др.

Освен това социологически проучвания показват и приемането на посланията на българското председателство, свързано с трите "К"- та - конкурентоспособност, кохезия, консенсус. Предстоят поредица от обсъждания на национално ниво с гражданите, с неправителствения сектор на национално и регионално ниво относно заявените приоритети по трите ключови послания.

Павлова изтъкна още, че социологическото изследване показва още, че 80% от българите одобряват посланията на българското председателство.

72% от запитваните свързват темата конкурентоспособност с развитие на икономиката, инвестициите. Павлова не скри задоволството си, че 10 години след присъединяването, България е една от държавите, в които виждаме положително отношение към членството на България в ЕС и то сред 75% от анкетираните.

Тя каза още, че днес е бил приет и календарът на събитията, съгласуван е и със секретариата на съвета на ЕС. "България е напълно готова да поеме председателството", заяви Павлова. Всъщност стартираме с първото събитие на 4-ти януари пред Народния театър по настояване на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Павлова определи като категорична лъжа и манипулация твърденията, че България се отказва от събития. Тя изтъкна, че в страните членки по устав се провеждат само неформалните заседания на съветите на министрите.

"В България планираме провеждането на 12 неформални заседания на съвета на министрите", уточни тя. По думите й като брой събития - България има най-много в сравнение с малтийското и естонското председателство. Календарът предвижда 230 събития у нас и над 1500 в Брюксел и Люксембург. "Това е рамката и на този принцип се провежда всяко председателство", каза още Павлова.

Тя уточни, че сайтът на българското председателство ще бъде активен от 1-ви декември. До тогава е активен сайтът на естонското председателство.

Министър Павлова още веднъж увери, че ремонтът на НДК ще бъде завършен преди началото на председателството, каквито са и уверенията на министъра на културата Боил Банов, който е принципал на НДК.

*Националният девиз се появява малко след освобождението на България през 1878 г., като върху първите пробни монети, отсечени през 1880 г., е изобразен българският герб с буквален превод на белгийския девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата"). Девизът "Съединението прави силата" е поставен на фасадата на сградата на Народното събрание, след построяването ѝ през 80-те години на 19 век. Оттогава не е премахван, дори и след като отпада в новата комунистическа конституция, приета през1948 г.
След промените през 1989 г. и приемането на нова Конституция през 1991 г., девизът е възстановен.