Едва двама служители на бившата ГДБОП от общо 778 са прекратили служебните си задължения и не са били назначени нито в ДАНС, нито са били преназначени на други постове в МВР.
Това отговори вътрешният министър Цветлин Йовчев на парламентарен въпрос от опозиция.

Ирена Соколова от ГЕРБ попита Йовчев относно проверките с детектор на лъжата и тестовете за лоялност, на които са били подложени служителите на ГДБОП, преди да бъдат преназначени в ДАНС.
Според Соколова МВР шефът се е позовал на членове, регламентиращи процедури при съмнения за корупция, разпореждайки тези психо-тестове.

Това не е заповед на министъра на вътрешните работи и няма нищо общо тези инструкции, контрира обаче Йовчев. Въпросните служители преминават тези тестове, съгласно разпоредбите на ДАНС, което се случва по стандартна и утвърдена отдавна процедура.

Процедурите са започнали през юли и са приключили през септември, а успешно преминалите тестове са преназначени в ДАНС от 1 октомври.

Общо 778 души са подали заявление за подобни тестове, като 690 от тях са назначени в агенцията. 29 души са заявили желание да останат в МВР или да прекратят служебните си взаимоотношения.

59 души не са преминали успешно тестовете и детектора на лъжата, като със заповед на министъра те са преназначени в други структури в МВР.
Трима от тях са подали заявление за напускане поради пенсиониране, а двама са отказали да встъпят в длъжност и служебните им задължения са прекратени, отчете се Йовчев.

Соколова не остана особено доволна от този отговор, като попита как така онези, които не са били достатъчно лоялни или не са преминали детектора на лъжата, за да заработят в ДАНС, нямат проблем да работят в МВР.
Соколова попита и кой носи отговорността за надеждността на резултатите от психо тестовете и по какъв начин е гарантирана тяхната сигурност.

Никога не съм споменавал нелоялност“, отвърна министърът и уточни, че става дума за изисквания на ДАНС, чието неиздържане не е основание определени служители да бъдат извадени от системата на МВР.
Вътрешното министерство по никакъв начин не е било обвързано с процеса на провеждане на тестовете, обясни Йовчев. Единственото участие на МВР е било да позволи на психолози да бъдат изпратени, за да помагат в провеждането.

Соколова попита как е избрана фирмата изпълнител и „кой е взел комисионната“, но вътрешният министър бе категоричен, че няма никаква представа за какви комисионни говори тя. „Ако имате данни, изпратете ни ги, но ако се опитваме да правите внушения, това е много непочтено“, заключи той.