6 714 809 са регистрираните избиратели в избирателните списъци. Това каза на поредния брифинг на ЦИК говорителят на комисията Александър Александров. Той уточни, че броят на лицата, които няма да бъдат вписани по постоянен адрес, за да гласуват на него е 260 838.

Броят на подалите декларации, че ще пребивават извън територията на България и на ЕС е 233 685. От тях 185 662 са в Турция.

Поставени под запрещение са 5 969. Затворниците са 7 308.
1 359 са подали декларации, че ще гласуват в чужбина.
Издадени удостоверения са гласуване на друго място 4 770.

Броят на избирателните секции в страната е 14 499. Броят на т.нар. застъпници от квотата на политическите сили, които ще присъстват в избирателните сесии е 45 000. Средно по четирима във всяка избирателна секция ще следят за правилното протичане на изборите.
Най-много от тях до момента са на Коалиция Български Социалдемократи - 9 739.

Говорителят на ЦИК уточни, че е изтекъл срокът, при който партиите и коалициите могат да предлагат свои представители за участие в секционните избирателни комисии.
До момента са изявили желание за участие ДПС, БСП, ДСБ и партия „Атака".

Говорителят на ЦИК припомни, че българските военнослужещи, които се намират в чужбина ще гласуват с военна карта.

На днешния брифинг на ЦИК разгледаха и въпроса за улесняването на избирателите в неравностойно положение в изборния ден. Александров уточни, че до 12 май е бил срокът, в който трябва да бъдат определени секции, подходящи за гласуване на хора с увреждания.

Ако даден избирател с увреждане прецени, че иска да гласува в друга секция, подходяща за него, той може да го направи като попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, уточни Александров.

Той припомни, че изборния ден на 20 май започва в 6.00 и приключва в 19.00 часа.