Партиите "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) са подали днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. До този момент заявления за участие във вота са внесени от общо 6 партии и 3 коалиции, съобщи БНР.

От "Възраждане" дават заявка за увеличаване на парламентарната си група, което да им позволи да получат мандат за съставяне на редовен кабинет. "Винаги сме заявявали желанието си да получим мандат от президента. Това зависи на първо място от българските избиратели, от подредбата, която ще ни отредят изборите", коментира заместник-председателят на партията Петър Петров.

Представителите на ИТН внесоха 5150 подписа в ЦИК за регистрацията си за вота. По думите на председателя на парламентарната група на партията в 50-ото Народно събрание Тошко Йорданов тежестта на формацията в бъдещия парламент ще зависи от вота на българските граждани. Подходът на ИТН към съставянето на редовно правителство обаче щял да се запази. "Ние ви показахме в третия мандат, че ако подходът е да се намерят общите приоритети, които се споделят от по-голяма група партии и ако те имат достатъчно акъл, лидерите им, тогава по тези приоритети може да се работи и може да има управление. Ако разбира се, както се получи при третия мандат - от едната страна беше Кирил Петков, който всъщност провали третия мандат, можеше да има правителство без ГЕРБ и ДПС. Всички други бяхме постигнали политическо съгласие, включително по приоритети", обясни той.

От началото на приема на документи на 2 септември за регистрация за вота, което за известно време бе възпрепятствано от конфликта между фракциите в ДСП около Делян Пеевски и Ахмед Доган, стана ясно, че такива са внесени от коалициите около тях "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" и партиите "Зелените", "Атака", "Булгари", а днес вече и от "Възраждане" и ИТН.

Крайният срок за подаване на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори е до 17 часа на 11 септември. С решения, публикувани на сайта на ЦИК, са одобрени внесените документи от "Атака", "Булгари" и "Зелените" и трите партии вече официални са регистрирани за вота.

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

ЦИК иска от двете ДПС коалиции да докажат, че не са ДПС

Искат документи, с които да удостоверят, че партия ДПС не е част от техния състав