emaxpress
Изцяло нов Закон за противодействие на имуществото, придобито от престъпен начин, предлагат от Министерството на правосъдието.

В проектозакона е записано, че за незаконно ще се приема всяко имущество над 60 000 лв., чийто произход не може да бъде обяснен, предаде БНР.

Експерти от Министерство на правосъдието обясниха, че намеренията им чрез поправки да оправят т.нар. Закон „Петканов" е било опровергано от действителността, затова се тръгва и към нов закон, философията в който е, че имущество, което не може да бъде обяснено, следователно е от незаконна дейност.

Комисията „Кушлев" ще може да започва производство и да поиска отнемането му от съда, когато се получи тази разлика над 60 000 лв. Тя ще може да се самосезира, да получава сигнали от граждани, а не само от прокуратурата, както е досега.

Също така няма да има необходимост да има осъдителна присъда, за да се отнема имуществото. Ако то бъде обяснено като незаконно, ще може да се отнема незабавно.

От екипа на Маргарита Попова правят уточнението с имущество, придобито по престъпен и по незаконен начин, като обясняват, че ще се преследва и онова имущество, което представлява например скрити данъци и доходи.

Няма да има смяна на екипа в Комисията „Кушлев", обясниха от Министерството на правосъдието. От там твърдят, че тази промяна не се прави, за да се подмени състава, а за да се подобри работата и да се отговори на европейските критики.

Друг проектозакон, представен днес в Министерството на правосъдието - промени в НПК. Там мерките са свързани с това да не се протакат делата и да може да бъдат дадени възможности не само на обвиняеми подсъдими, но и на пострадалите да търсят правата си в един съдебен процес.