Сътрудничеството между България и федералния регион Фландрия на Кралство Белгия получи висока оценка на днешната среща между вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и министъра на външните работи, държавната администрация, медиите и туризма на Фландрия Хиирт Буржоа.

Министър Буржоа беше на двудневно посещение в България по покана на българския си колега.

Министрите Калфин и Буржоа подписаха нова двегодишна Програма за сътрудничество между България и регион Фландрия, която определя условията за развитие на двустранните контакти в множество области и предвижда около 630 000 евро инвестиции по конкретни проекти в България, съобщи пресцентърът на външно министерство. 

От 2001 г. до сега в България са постъпили около 3 млн. евро инвестиции по линия на предишни програми, а белгийските компании са най-големият чуждестранен работодател у нас, отбеляза министър Калфин на пресконференция след церемонията по подписване на Програмата за сътрудничество.

Двамата министри обсъдиха перспективите за развитие на двустранните контакти във всички области и се съгласиха, че с присъединяването на България към Европейския съюз възможностите за обмен на опит, инвестиции и човешки ресурси се увеличават.

Впечатлен съм от стабилното установяване на върховенството на закона в България и съм убеден, че то ще окуражи навлизането на все повече чуждестранни, включително белгийски и фламандски инвестиции във вашата страна, заяви министър Буржоа.

Той увери българския си колега в готовността на регион Фландрия да сподели богатия си опит в европейското регионално и трансгранично сътрудничество.

Двамата министри обсъдиха подробно възможностите за развитие на туристическия обмен.

Ивайло Калфин подчерта разнообразието от възможности за културен и балнеоложки туризъм, които България предлага.

Сред темите, разисквани на срещата, бяха и проекти в областта на сътрудничеството между общините.

Министър Хиирт Буржоа информира българския си колега за решението на белгийското федерално правителство след присъединяването на България и Румъния към ЕС да третира българските и румънските граждани по еднакъв начин с гражданите на 8-те държави от Източна Европа, които заедно с Кипър и Малта станаха членове на Съюза през 2004 г.

Това означава, че след изтичането на двегодишния преходен период на "затворени врати" на белгийския пазар на труда, на гражданите на България и Румъния ще бъде даден достъп до широк кръг трудови дейности.

Министър Буржоа предаде топлите приветствия на правителството на Фландрия по повод присъединяването на България към ЕС и изрази увереност, че това ще създаде условия за задълбочаване на контактите на всички нива.