След близо 4-часово заседание на парламентарната група на "Продължаваме промяната/Демократична България", проведено в централата на ДСБ на столичната улица "Кърниградска", от коалицията обявиха 7 условия, които следва да бъдат изпълнени от ГЕРБ, за да продължи да съществува кабинета "Денков".

"Парламентарната група на ПП/ДБ взе решение да потвърди декларацията на Денков и Габриел и определихме 7 ясни гаранции за нейното изпълнение. Парламентарната група реши, че при неизпълнение на тези седем гаранции, ние ще поискаме оставката на правителството", отсече съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков.

И отправи покана към ГЕРБ/СДС в утрешния ден да се проведе официален разговор, в рамките на който да бъдат официализирани въпросните гаранции, като впоследствие да се подпише документ от страна на лидерите на партиите от двете коалиции, както и от Николай Денков и Мария Габриел. Този документ ще носи заглавието "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма".

А какви са тези 7 условия? На първо място - създаване на общ борд, който да решава за назначенията в регулаторите. Второ - да се спазва вече одобрената обща законодателна програма. На трето място ПП/ДБ поставят като условие разработването на пътна карта за съдебната и конституционната реформа.

"Четири - реформа в службите. Пет - съгласуван закон за Антикорупционната комисия. Шест - преработка на Изборния кодекс. Седем - обща позиция за законността на референдума на "Възраждане" (за отлагане на приемането на еврото - бел.ред.)", добави Петков.

По думите на бившия премиер България има нужда това "реформаторско правителство" да продължи, за да не влезем в политическа криза. "Това обаче не може да стане на цената на превзети регулатори и превзета реформа."

"На българите им трябва спокойствие, но им трябва и истинска реформа, а не подмяна", отсече накрая той, отказвайки да отговаря на въпросите на журналистите.

Все още няма реакция от страна на ГЕРБ след изявлението на Петков, като от пресцентъра на партията засега не дават обратна връзка на позвъняванията ни.

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

Борисов сложи кръст на кабинета "Денков-Габриел": Смятате ли, че ще има ротация?

В поведението на ПП/ДБ той вижда само желание за "служебна победа" на местните избори