От поведението на втората политическа сила "Продължаваме промяната/Демократична България" личи единствено желание за "служебна победа" на предстоящите през октомври местни избори, а до договорената ротация, при която Мария Габриел да смени Николай Денков на премиерския пост, няма да се стигне. Това бе есенцията в изказването на председателя на първата политическа сила ГЕРБ Бойко Борисов.

"Не знам какво да стоплям, то си е топло (що се касае до отношенията между ГЕРБ и ПП/ДБ - бел.ред.) Вчера на приема в английското посолство за първи път се запознах с Лена Бориславова и разбрах истинските им намерения - да управляват държавата еднолично - както парламента, така и законодателната власт, регулаторните органи. С 36 депутата... Това разбрах", резюмира впечатленията от неофициалните си коалиционни партньори Борисов в рамките на редовната си сутрешна сводка в кулоарите на парламента.

"Нали никой от вас не се съмнява, че ротация няма да има? След снощните впечатления се прибрах и помолих да ми извадят техния запис. Те в момента правят точно това, което е в записа - министри, техните зам.-министри, поголовна смяна на кадри в министерствата, в агенциите, в които изцяло контролира, а сега в регулаторите", отговори на въпрос на News.bg бившият премиер.

Депутатите от ПП/ДБ няма да влязат в зала, плашат с оставка на кабинета

Депутатите от ПП/ДБ няма да влязат в зала, плашат с оставка на кабинета

Заради подмяната на Гешев със Сарафов

ПП/ДБ искали да сложат свой човек начело на БНБ, но ГЕРБ са категорични - заставят изцяло зад това гуверньорът на държавната банка Димитър Радев да продължи мандата си.

"Радев дойде от Вашингтон, от международния валутен фонд, доказан специалист, работил за еврото, за Еврозоната, доказан специалист."

Председателят на ГЕРБ коментира и думите на президента Румен Радев от по-рано днес, че новото правителство тласка България все по-близо до войната.

"Не говоря от името на правителството, говоря от името на парламентарната си група - целият демократичен свят помага на Украйна. Вчера се видях със зам.-министъра на отбраната на Украйна и разбрах следното - от първия ден на войната България изнася огромни количества оръжие за Украйна, само че разликата между търговската и доставната цена е два пъти. Сиреч някой през цялото време изнася оръжие, а някои комисионери лапат печалба", отсече Борисов.

Атанас Запрянов: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

Атанас Запрянов: България ще подкрепя Украйна, докато е необходимо

Военни от Югоизточна Европа обсъдиха възможности за сътрудничество на среща в Рим

Вече месец и половина, откакто работило правителството, нямало механизъм за избор на назначенията на ръководни кадри, а на всичкото отгоре "Промяната", макар и да нямали политическо семейство в Европарламента, искали да имат еврокомисар, възмути се той.

Най-правилно е да се подпише споразумение, което да регулира отношенията между двете политически сили, нещо, за което Христо Иванов също настоявал, подчерта Борисов.

"А сега искат да командват и парламентарната ни група. Те видяха, че са в изолация, че никой не ги иска. И г-н Денков първоначално заявяваше, че ще търсят мнозинства от всички партии, а сега, когато не ги намерят, а ние ги намерим, говорят за "плаващи мнозинства". Трябва да отговорим на съществения, рамков въпрос - защо направихме правителство, защо ГЕРБ върна мандата? Това не се отчете - счита се, че някой на нас бил дал. Не, никой нищо не ни е дал, не сме искали нищо и не сме получили."

Няма координация на назначения между ПП/ДБ и ГЕРБ

Няма координация на назначения между ПП/ДБ и ГЕРБ

Има много нерешени въпроси, до вчера нямахме и бюджет

На искането на Борисов да бъде изготвен такъв механизъм за координация на назначенията, съпредседателят на ДБ Христо Иванов заявил, че 7 дни не са достатъчни.

"7 дни били малко за регулаторите. Ако са 14, ще стигнат ли? Ако ще стигнат, да ги направим 14. Но питам какво работихме, какво работиха правителството. Къде са законите за Плана за възстановяване? Внесоха ли ги, нали бяха готови?", отправи реторичен въпрос той.

Борисов обаче отсече - що се касае до него, той нямало да свали правителството. "То съществува благодарение на нас. (...)"

"Но не си представям деня след 8 месеца, когато се ротираме и има правителство на ГЕРБ", повтори първоначалната си констатация отново на наш въпрос той.

Христо Иванов: С sms-и не може да взривяваме държавата

Христо Иванов: С sms-и не може да взривяваме държавата

Намекна, че ще оттегли коалицията ако ГЕРБ продължават в сущия дух