Президентът Румен Радев реши да напомни на изпълнителната власт и депутатите, че е главнокомандващ не само във военно, но и в мирно време и да ги призова да мислят и да се грижат повече за българската армия, а не за чужди армии.

Държавният глава реши да даде брифинг пред журналисти преди да отлети за Австрия по покана на премиера Нехамер, където ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия.

България е все по-близо до войната, а политици със скромна електорална подкрепа не осъзнават дълбочината на проблема и гледат на войната като в театър, смятайки, че ще останат само зрители. Това коментира още Радев без да посочва конкретни имена, но явно имайки предвид заявката на военния министър Тодор Тагарев България да се включи в общоевропейската поръчка на снаряди за украинската армия. Това Радев възприема като "едностранно налагане на позиции на изпълнителната власт". Именно тук Радев напомни, че президентът е върховен главнокомандващ и във военно и в мирно време: "Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към Конституцията, но и към Закона за отбраната и решенията на КС, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време.

Румен Радев призова и да се изпълнява законодателството, включително и закона за българската армия, както и за трезва преценка за мястото и ролята на България в конфликта. Основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"В интерес не само на нас, на цяла Европа е незабавно прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия", заяви Румен Радев.

Външната политика е споделена отговорност на институциите, които вземат решения и представляват България.

Президентът намери време и да нападне още веднъж правителството, коментирайки напрежението между ПП/ДБ и ГЕРБ по повод назначенията и разминаването при действията по законодателната програма. Румен Радев не е изненадан, тъй като при сглобяването на правителството не е имало нито коалиционно споразумение, нито програма, а сега се вижда и неподготвеността за попълване на втория ешалон на властта, което е изключително показателно.

Едновременно с това Радев разкритикува и изпълнението на мерките, така че страната ни да бъде приета есента в Шенген. Срокът 1 октомври според Радев е реалистичен, но усилията зависят от действията на правителството, а и от това не само да се приемат закони, но и да се изпълняват. Президентът открои подкрепата на Нехамер, който бил силен поддръжник на България в борбата й с нелегалната миграция и всички мерки, които ние взимаме, а и заяви своята убеденост, че премиерът Рюте "ще спази своите обещания".