"Бях омбудсман в действие, не просто гара разпределителна." Това обясни Мая Манолова, която представи пред депутатите годишния доклад за дейността на обществения защитник.

"Опитах се да направя институцията пределно прозрачна. Ръстът на жалбите до омбудсмана е скочил със 74%", отчете Манолова и допълни, че всяка втора нейна препоръка е била изпълнена.  

За една година 17 362 души са били приети в приемната на омбудсмана, а общо 27 032 души са потърсили съдействие от институцията. Това е с 12 хил. повече спрямо 2015 г.

По думите на Мая Манолова правата на гражданите се ощетяват най-често от монополите, с които битката е и най-неравна. "Изнесох изцяло работата на институцията на терен с 27 приемни в страната", похвали се още омбудсманът.

Манолова акцентира и върху двете национални кампании, които поведе - "Великден за всеки", която подпомогна на пенсионерите, неполучаващи коледни и великденски бонуси, както и "Не хаби - дари", насочена към българските домакинства, които унищожават 670 хиляди тона храна. "В същото време се оползотворяват само 270 тона, храната се разпилява от всички нас, които купуват и хвърлят", констатира общественият защитник.

"Успяхме да затворим паралелната частна съдебна система, това са арбитражните съдилища, които съдеха гражданите зад гърба им, без дори да ги уведомят... даже и за несъществуващи задължения", добави Мая Манолова.

"Благодарение на парламента намалихме 6 пъти юристконсултските възнаграждения", отчете още общественият защитник. Относно битката с монополите Манолова обобщи, че "тук имам най-малко да се похваля, защото битката е сериозна."

"Когато се работи със сърце, резултатите са видими", похвали я председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Патриотът Славчо Атанасов подкрепи Манолова, но я предупреди, че "пресолявала манджата с дългото си изложение".