849 родители са заявили желание да им бъде осигурен детегледач по проект "Родители в заетост". Това е при обявения втори прием на документи в периода 26 март - 20 април 2018 г., съобщиха от МТСП.

14 работни дни след приключване на приема на заявления от родителите, от Агенцията по заетостта ще разгледат документите. Приоритетно ще бъдат одобрявани заявления, подадени от самотни родители, многодетни семейства, семейства на социални подпомагане, семейства от други уязвими групи.

За резултатите от извършените проверки всички родители ще бъдат уведомени писмено.

Междувременно в бюрата по труда продължават да извършат подбор сред регистрираните безработни/неактивни лица, които желаят да бъдат детегледачи по проекта, и след приключване на приема на заявления от родителите.

Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа. Документи се приемат на хартиен носител, лично, във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Проектът е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 и подпомага родителите с деца до 5 години за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи за отглеждане на малки деца.