Допълнителни разходи в общ размер на 9 398 900 лв. са одобрени за обезпечаване на допълнителни средства за командировка и издръжка на временно командированите служители в Брюксел във връзка с подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. Те са командировани в състава на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел.

Средствата са одобрени като допълнителни разходи по бюджетите на министерствата и ведомствата за 2017 г., съобщават от Министерския съвет.

От "Дондуков 1" поясняват, че средствата са разпределени по бюджетите на Министерския съвет, министерствата на външните работи, на вътрешните работи, на финансите, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на здравеопазването, на образованието и науката, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката, на енергетиката и на младежта и спорта, както и на Държавната агенция "Национална сигурност" и Държавен фонд "Земеделие".

От Министерския съвет припомнят, че на 28 ноември е решено да се увеличи съставът на Постоянното представителство на България към ЕС. Целта е да се обезпечат нуждите на първото за страната председателство на съвета.

В него са посочени необходимите 90 допълнителни временни бройки, които са целеви.