През януари равнището на безработица в страната е 9.67%, а безработните са 358 079.

Спрямо декември 2006 г. те са с 20 283 души (6.0%) повече, а равнището на безработица се увеличава с 0.55 пункта, съобщиха от Агенцията по заетостта.

За една година обаче безработните намаляват с около 75 хиляди души, а равнището на безработица е с 2.0 пункта по-ниско, отчитат от агенцията.

Нарастването на безработицата през първия месец на годината е характерно явление за всички години от 1991 г. насам, показва статистиката. От държавната агенция отчитат, че ръстът на безработицата през януари спрямо декември на предходната година е най-малкият за последните 8 години.

През месеца са заявени 45 125 свободни работни места, или с над 34 хиляди повече от декември. Увеличението е резултат основно от старта на преобладаващата част от одобрените проекти по Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" и на дейностите по Национална програма "Асистенти на хора с увреждания".

На първичния пазар са заявени 11 116 места, с над 3 000 повече от декември, като 77% от обявените места са от частни работодатели.

Най-много свободни работни места са обявени в сферата на преработващата промишленост, на търговията и на образованието, съобщават още от Агенцията по заетостта.

През януари на работа са постъпили 42 146 безработни, като повечето от тях са започнали работа по програми за заетост.