В поздравлението си към участниците в конференцията под мотото „Българската стратегия по заетостта - бъдещи предизвикателства" министър Емилия Масларова изрази своето твърдо намерение през 2007 година МТСП да удвои усилията си по намаляването на безработицата в България.

Социалният министър посочи постигнатите успехи.
През 2006 година активното население на България е било 64.2%, а безработицата - под 10% - 9.6%.
47% от безработните са били включени в програми за квалификация и преквалификация.

Очакваме равнището на безработица през 2007 да бъде 9%, каза министър Масларова и уточни, че умишлено не дава по-нисък процент от посочения, тъй като влизането на България в ЕС е предизвикателство за всички нас в това число и за пазара на труда.
От друга страна предстои много работа по квалификацията и преквалификацията на безработните.

Аз съм убедена, че нашите усилия ще се увенчаят с успех и България ще се превърне в респектиращ фактор на пазара на труда в ЕС, каза в заключение министър Масларова.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров посочи от своя страна, че приоритетите в политиката по заетостта през 2007 година ще продължат да бъдат намаляване на безработицата, даването на възможност на настоящите безработни да изкарват с труд прехраната си като ще продължи процеса на преквалификация на временно или постоянно безработните лица, уточни Димитров.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян също потвърди, че безработицата в България намалява с бързи темпове.
Причина за това е поддържаното високо ниво на икономически растеж.

Същевременно Тебеян уточни, че в зелената книга за модернизиране на трудовото законодателство, представена пред ЕК, се посочва необходимостта от повишаване на гъвкавостта на трудовия пазар, осигуряването на нови работни места, което в крайна сметка да доведе до намаляване на безработицата.

В това отношение България въпреки положените усилия изостава, уточни зам.-председателят на БСК.
2.1% от българите са заети на непълно работно време, в сравнение с 16.4% от работещите в страните от ЕС, уточни Тебеян.

Той допълни, че положението при заетите на срочни трудови договори е още по-лошо.
6.4% за България в сравнение с 2.5 пъти повече работещи в страните от ЕС.
Има и други несъвършенства по отношение на политиката спрямо безработните, посочи Тебеян.

По думите му в България има голяма защитеност на работните места в замяна на недостатъчно високо обезщетение при безработица.
Това не е добре за българските условия. Според мен трябва постепенно работодателите да могат да освобождават работниците по една или друга причина.

Същевременно обезщетението при безработица не трябва да бъде прекалено малко, че хората да гладуват, но не трябва да бъде и прекалено високо, за да бъдат те стимулирани да си търсят нова работа, уточни Тебеян.
Той изказа по-оптимистична прогноза от тази на Масларова безработицата да намалее на 8%.
Колкото до програмите за квалификацията и преквалификацията на безработните и там виждаме доста несъвършенства, коментира Тебеян.
То посочи за пример, че наскоро при преквалификацията на хора с ниско образование и интелект за строителни работници 200 човека са завършили курса като през този период са получавали съответните компенсации.

От тях 3-ма човека доброволно са се явили на работа и са напуснали само след 2 дена.
Тебеян допълни, че в България в момента се търсят висококвалифицирани служители, специалисти и работници и този процес ще продължава и занапред.

Колкото до особено дискутирания въпрос свързан с пенсионирането, у нас пенсионната възраст е значително по-ниска, отколкото в останалите страни членки на ЕС, уточни Tебеян.
Например в ЕС 4 работещи издържат 1 пенсионер, а в България съотношението е 1:1.

В ЕС хора навършили пенсионната възраст се стимулират да останат на работа, у нас хора, на които не им достигат 2 години за пенсия, получават през тези 2 години всеки месец обезщетение в размер на 90 лева.

Прогнозата за 2050 година в ЕС е 100 работещи да издържат 72 пенсионери.
За България при сегашната ситуация на застаряване на населението и на продължаваща демографска криза се очаква 100 работещи да издържат 123 пенсионери.

Не искам да бъда песимист, но ако този процес продължи, някои от следващите правителства ще бъдат принудени да вдигнат пенсионната възраст, каза в заключение Дикран Тебеян.

Почетният гост на конференцията Томас Бендерт запозна участниците със същността на обновената лисабонска стратегия и европейската стратегия по заетостта.

Европейския съвет определя 4 специфични побласти за приоритетни действия :
- повишаване инвестициите, знания и иновации.
- Разкриване потенциала на бизнеса, особено на малките и средни предприятия
- Повишаване на възможностите за заетост за приоритетните групи ( млади хора, възрастни работници, жени).
- Развитие на енергийната политика на Европа.