9 септември е един от най-великите български празници. Това е денят на свободата. Сега България се води към икономическа и политическа катастрофа и именно заради това изборите догодина са много важни за нас.
За да победим обаче, трябва да се създаде едно силно ляво обединение и трябва да се обърнем отново към 9 септември 1944 година".

Това заяви зам.-председателят на българския антифашистки съюз Минчо Найденов пред събралите се пред градската могила в Борисовата градина 400 социалисти, антифашисти, ветерани и други.

Той е убеден, че само така ще се гарантира доброто бъдеще на България, в името на което хиляди хора са пролели своята кръв.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов отбеляза от своя страна, че на днешната дата преди 68 години е поставен преходът към социалното изграждане на България.

По думите му 9 септември не може да бъде откъснат както от порива за демократична промяна, така и от установяването на нов социален ред в страната.

Стоилов коментира и днешното изказване на президента Росен Плевнелиев с думите: „Ако някой си мисли, че ще забрани с какъвто и да е официален акт отбелязването на тази дата, то той просто ще бъде отминат от историята и няма да уплаши тези, които имат защо да отбелязват 9 септември".

Той допълни, че най-важното е младото поколение да има сериозно балансирано отношение и да успее да извлече полезното от 9 септември.

Самият президент, тръгвайки от Комсомола, сигурно тогава не е давал такива оценки за това събитие. Нека всеки бъде на нивото на историята. Ясно е че тези спорове няма да спрат", отбеляза още Стоилов.

Зам.-председателят на БСП беше лаконичен по повод коментарите на църквата за 9 септември: „Защо ме карате да коментирам хора, които са били на достатъчно високи позиции през всички режими в България?"

Стоилов призна, че комунистическата идеология не е търпяла конкуренция: „Не можеше да бъде засенчвана от църквата, но е вярно и че църквата никога не е получавала такава солидна материална подкрепа както тогава".