Българският евродепутат от левицата Ивайло Калфин увери, че не българските социалисти в ЕП ще бъдат тези, които най-сериозно и най-остро се противопоставят на кандидатурата на Румяна Желева за поста еврокомисар.

Припомняме, след номинацията на Желева от страна на България изслушванията предстоят от 11 януари.

По думите на Ивайло Калфин кандидатът за комисар бе излъчен за втори път по еднолично решение на министър-председателя.

"Затова и то е изцяло отговорност на министър-председателя", посочи Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

Припомняме, номинацията на министър Румяна Желева предизвика недоволство от страна на БСП и НДСВ, а след определяне на ресора - бедствията и сътрудничеството между страните от ЕС - срещна и критиките за недостойната позицията на българския еврокомисар. От страна на "зелените" също имаше атаки срещу Желева.

Той обаче обясни, че не може да си представи изход от ситуация на едно неуспешно представяне в ЕП на Румяна Желева и как тя би запазила поста си на външен министър.
Не е нужно обаче предварително да се освобождава поста или да се обявява наследникът", допълни Калфин.

Бившият външен министър коментира ситуацията с отвлечените от сомалийските пирати кораби, сред чиито екипажи се намират и български моряци.
Според него страната ни би трябвало да се намеси по-активно в преговорите за освобождаването на пленените от сомалийските пирати кораби.

Според Калфин това, което може да направи Българя в случая, е изключително активно да координира действията на различните участници, заинтересовани от разрешаването на този случай.

"До голяма степен ролята на държавата остава скрита и е редно това да става така", смята още Калфин.

Българското външно министерство има добра практика и добър опит, и много опитни хора, които знаят какво да направят в този случай.