От АБВ се регистрираха в ЦИК за участие в парламентарните избори на 4 април с над 3 000 подписа.

Ние сме амбицирани за едно участие в следващия парламент, но по-важното е хората да разберат, че трябва да излязат да гласуват, заяви председателят на АБВ Румен Петков в интервю за News.bg.

В осем региона са представени водачите на листите на партията, а в утрешния ден предстоят да бъдат представени листите от Варна, Добрич, Плевен и Силистра. Хората излъчват енергия и увереност, че е осмислена от обществото необходимостта от радикална промяна. Нашите листи са носители на радикална промяна, защото имат изключителен професионализъм, качество и достойнство, посочи Петков.

В листите на АБВ за изборите е ангажиран не просто експертен човешки потенциал, а хора, които имат лица и своите позиции независимо от настоящата политическа конюнктура. АБВ има достойнство и готовност за радикална промяна.

Според Петков следващият парламент ще бъде нетраен и с не повече от година живот. "Това са нашите парламентарни избори и за да се противопоставим на трите инструмента на Борисов - купения, администрирания и корпоративния вот чрез бизнесмени, които рекетира и които може да мачка, трябва да излезем да гласуваме всички. Гласуването на изборите е начинът да отстоим себе си и да отстоим начина си на живот в България", категоричен бе лидерът на АБВ.

По думите му при всичката изтърканост и дискредитация на думата "патриотизъм" днес акт на родолюбие трябва да бъде участието на хората в гласуването на изборите.

Лидерът на АБВ-младежи Пламена Заячка от своя страна заяви, че програмата на партията за излизане на сцената на изборите са новите хора. Изборът е лесен - или новите компетентни, образовани и морални хора, или още от същото, категорична бе тя. АБВ ще се явят сами на парламентарните избори поради ред причини - партията подала ръка за обединение в лявото, но такова обединение не се случило.

Листите на АБВ за изборите също са готови и са пълни с много нови лица, с млади хора. Младите хора гарантират промяна, те гарантират край на безкрайния преход, който вече стана на годините на нашето поколение и продължава. Преходът идва с новите хора, посочи Заячка. Тя даде пример с кандидатурите на Желю Папазов от Търговище, с Любомир Йорданов в Габрово, с д-р Емил Стоименов в Стара Загора, с Христо Колев в София, както и с нейната кандидатура.

Младите хора не бягат в чужбина заради липса на родолюбие, а заради икономическите причини, защото разликата в заплащането е десет пъти. Една докторантура в чужбина започва с 2 500 евро, а тук на грандиозните 250 евро. Аз на мястото на ГЕРБ и управляващите бих спряла да се хваля с постиженията в образованието, подчерта Пламена Заячка.

Румен Петков призова хората за тяхното доверие, защото АБВ иска да върне нормалността в човешките взаимоотношения, нормалната атмосфера на живот, нормалният начин на работа и общуване. Ние сме носители на нормалността и разчитаме на хората да направят добрия за себе си близките си избор, каза той.

За организацията на изборите от страна на управляващите, според Петков блика некадърие и лъжа. Ако човек погледне портала на Националния ваксинационен център, няма как да не го удари по главата фактологията, отбеляза той. "Това е некадърие, това е корупция, това е абсолютна некомпетентност и няма как да не си даваме сметка за това", изтъкна бившият вътрешен министър в Тройната коалиция.

Решението за машинното гласуване на изборите по думите на Петков е толкова пошло, гнусно и нима онзи ден са се сетили от ГЕРБ, че трябва да осигурят машините? Този човек, който поръча машините, няма да говори за доставката на машините, посочи той и запита къде са машините, кой се грижи за техния софтуер и хардуер, кой е институционално отговорен, че върху машините не е работено и не са с предварително заложен резултат.

Румен Петков няма никакво съмнение, че премиерът Бойко Борисов ще даде всичко от себе си за манипулиране на изборите. За съжаление тази отблъскваща гнусота не трябва да бъде спирачка за нормалните, редовни и почтени хора да излязат да гласуват, надява се той.

Петков няма от какво да се притеснява за парламентарните избори и за удари под кръста срещу него. Той не е кандидат за нищо, но трябва да има мярка, да се покаже на обществото, че разбират енергията от радикална промяна. Румен Петков очаква ударите под кръста не срещу хората на АБВ, а като стесняване и ограничаване на медийното присъствие там, където Борисов и маршуляка около него имат инструменти за влияние.