АБВ ще бъде твърде категорична алтернатива на политиката провеждана от настоящия президент. Tова обяви лидерът на АБВ Георги Първанов, откривайки президентските дебати на тема "Президентът-лидер или придатък".

Първанов изтъкна, че АБВ няма да се занимава с персонални коментари е че по всеки пункт ще отстоява своите алтернативни виждания.

По думите му, има вариант, при който партиите издигат свои кандидати и гледат на изборите като на време „да се преброим отново, да преброим подкрепата на всяка една от тези партии”. Този подход предполага ожесточен сблъсък, съпроводен с компроматна война и като резултат - поредното разочарование за хората от политиците, коментира лидерът на АБВ.

"Ако сме съгласни, че президентът трябва да бъде обединителна фигура, не следва ли да търсим широка, до степен на консенсус, кандидатура още преди изборите?" -
запита Първанов.

АБВ се готви да проведе широки консултации за максимално консенсусна кандидатура. Първанов подчерта, че това не е израз на слабост.

"Правим го, убедени, че най-сетне трябва да се случи нещо подобно в българската политика, особено в изборите за президент.” – изтъкна той.

Ако някой гледа на изборите като поредната отчаяна битка за запазване на монопола в лявото пространство, това ще е не само за негова сметка, а за сметка на българската политика като цяло, предупреди Първанов.
Според него няма да е добре да се случи поредното премерване на силите между левите и десните.

"От АБВ ще имаме готовност с наш кандидат, с когото ще разширяваме идентификацията, образа си.” – изтъкна Първанов.

Няма да събаряме правителството , за да увеличим шансовете на нашия кандидат за президент", категоричен е Първанов.

Той допуска, че определени среди ще имат амбиция да посочат президент, който „няма да мъти водата” на премиера, на правителството, а ще бъде верен и послушен и ще бъде наистина придатък на другите власти.
"Посочен партиен лидер, посочен президент - този филм вече сме го гледали", констатира Първанов.

Според него еднополюсният модел в развитието на българската политика и управлението е вреден. На страната ни бил необходим държавен глава, който да е и реален партньор, но и силен коректив на едно управление.

Първанов е "За" президент, който да е силен със своето влияние, със своята позиция.

По думите му, президентът има повече власт от властта, която му дават преките правомощия. Прекият избор го утвърждавал като потенциален лидер.

Първанов поиска конституционни промени за фигурата на президента.
На първо място той настоя изискването за избирателка активност на първия тур да отпадне. Според лидера на АБВ трябва да се премахне и условието кандидат-президентът да е български гражданин по месторождение.

Първанов се обяви за промяна в конституцията във връзка с условието кандидатът за държавен глава да е живял през последните 5 години в България. Според него това дискриминира хиляди български граждани. Аргументите му в тази насока са, че наши сънародници, живеещи по света са потенциални потърпевши от тези ограничения. Според него, това са интелигентни хора, които биха могли да са свежа струя в българската политика.
Той настоява и за промени по отношение на референдумите и начина за преодоляване на президентското вето.

Първанов отбеляза необходимостта от държавен глава, който да направи верния прочит за съвременния български патриотизъм.
Президентът трябва да прави външна политика, способна да решава проблемите на нашите сънародници, външна политика с характер при отстояване на националните интереси.

Лидерът на АБВ не би искал в тази кампания да видим "алтернативи", които търсят аргументи в евроскептицизма и ескалацията на напрежението с Русия.
Беше време, в което имахме еднакво добри, активни, резултатни отношения и с Вашингтон, и с Москва, и с Анкара, припомни Първанов.

Президентите биват избирани с една основна цел, а в крайна сметка се справят с други проблеми. Това констатира на свой ред вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. И даде за пример Линкълн, който имал за обещание да спаси съюза, а не да пребори робството в съюза.
Затова Калфин предупреди, че очакванията от държавния глава трябва да излизат далече извън рамките на една предизборна кампания и предизборни обещания.

АБВ обявява кандидата си за президент до април. Това обяви самият Георги Първанов.

Надяваме се да е кандидатура с максимална подкрепа, защото приспивното темпо на основните формации ще ни доведе до това да имаме посочен, назначен нов държавен глава", коментира той.

Дискусията за новия президент била твърде подранила от гледна точка на нагласите на т. нар. "основни партии". Първанов се обзаложи, че другите партии не смятат по-рано от август или септември да обявят своите кандидати. Не смятат да водят никаква съдържателна същностна дискусия, убеден е още той.

На днешната дискусия не били поканени някои от големите партии. На следващата обаче вратите са отворени за всички, обяви лидерът на АБВ.

Той изтъкна, че няма предопределени кампании, всичко се случва.