От АБВ настояват за реализиране на газодоставка, пряко от Руската федерация. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на брифинг в централата на партията.
Шефът на АБВ призова, че битката на българското правителството да е за пряка доставка на газ за България и Европа.

Според Петков газта през Турция не е добро решение, тъй като тогава ще бъдем зависими от хрумванията на президента на Турция Реджеп Ердоган.
Петков обърна внимание и на това, че българското правителство трябва да иска подкрепата на Европейския съюз, защото Европа се интересува от пряката газ.

Той изтъкна, че реализацията на проекта АЕЦ "Белене" трябва да е с държавно участие или привличане на частен инвеститор като втори вариант.

Петков коментира и състоянието на военнопромишленият завод "Арсенал" в Казанлък и ВМЗ "Сопот". По думите му те много добре познават производството и стоката си. Двата завода навлизат в драматична фаза, тъй като има много съкращения, които могат да достигнат до много големи размери.

Отговорен за лошото състояние е министърът на икономиката Емил Караниколов и затова Румен Петков настоява за неговото отстраняване. Това ще позволи защита на нашите интереси и динамизиране на обстановката, които са в областта на икономическия, социален и финансов аспект.

Владимир Маринов, зам.-председател на АБВ, посочи, че в най-кратки срокове ще се направят срещи с ВМЗ "Сопот", с които да се реши проблемът в този район.

На брифинга бяха отправени и критики към здравната система. Доц. Георги Кючуков, бивш народен представител от АБВ, от своя страна коментира, че системата на здравеопазването също не работи както трябва. Тези дефекти се крият още през 1999 г. с така наречените грешки на здравната системи, а здравето е третирано като стока, когато здравеопазването започна да се управлява с търговския закон

Според него трябва да се обърне внимание на качеството на здравните услуги, тъй като в момента основният критерий е количеството, а не качеството. Освен това трябва да се обърне внимание и на тежката бюрократизация на системата. Много сериозни дискусии има по собствеността на лечебните заведения, а основното е дейността, която се извършва.

Доц. Кючуков изтъкна, че основният критерий, по който трябва да се финансират здравните заведения, е в областта на дейността, а не на собствеността. Друг голям проблем, на който правителството трябва да обърне внимание, е финансирането на здравната система.

"Държавата е некоректен платец и ние се обявяваме срещу това", отсече той.

Сред основните мерки за ревизия на здравната система, които предлагат от АБВ са в областта на адекватно финансиране на болничните заведения по качество, спазване на Закона за лечебните заведения по чл. 94 и 95, да се въведе електронното здравеопазване и да се създаде поле за реализация на младите кадри.