АБВ настоява ръководството на АЕЦ "Козлодуй" да бъде незабавно отстранено. Това за заяви пред медии председателят на партията Румен Петков. Повод за това е визитата на американския посланик Н. Пр. Херо Мустафа в ядрената централа, което стана ясно, че е по решение на ръководството на централата.

Информацията била предоставена на АБВ от председателя на ДАНС Димитър Георгиев по официален ред и след заявление от страна на партията за информация по ЗДОИ. Същото заявление бе изпратено с копие и до енергийния министър, но отговор от там все още няма.

В отговора от ДАНС се посочва, че при еднократни посещения на стратегическа зона, каквато е АЕЦ "Козлодуй", се осигурява достъп на лицата, без да е необходимо издаване на разрешение от Държавната агенция "Национална сигурност". Визити като тази на Н. Пр. Херо Мустафа и придружаващите я лица се осъществяват по реда за еднократни посещения в стратегически зони, определен от ръководителя на АЕЦ "Козлодуй".

Румен Петков коментира, че осигуреният достъп до АЕЦ "Козлодуй" е престъпление към сигурността на обекта, престъпление към технологията, която се използва, престъпление към използваното ядрено гориво и всички формули, които се реализират в централата, за да може тя да осигурява ток.

"Ще се обърнем към ръководителя на АЕЦ "Козлодуй" с искане да ни бъде предоставен правилника или документа, с който той е уточнил начина на заявяване, поканване, еднократно влизане на хора в стратегическата зона. Ако стратегическата зона е с характер на "Плод и зеленчук , всеки когато и както му скимне да ходи в нея и да си взима стратегически документи, значи нещо сме се объркали".

Румен Петков добави, че АБВ ще се обърне за съдействие и към прокуратурата във Враца, защото централата е във Врачанска област, за образуване на незабавно производство и отстраняване на ръководството на ядрената централа до приключване на проверката.