Мерките със затварянето на ВУЗ-овете и училищата са наложени, без да има всякакви аргументи. На пресконференция на АБВ лидерът на партията Румен Петков посочи, че затварянето на висшите училища, средните училища и градовете е станало без никакви здравни аргументи за това. Затварянето на ВУЗ-овете ще повлияе върху подготовката на всички, които желаят да получат добро и солидно образование, предупреди Петков.

Тази абсолютна непоследователност и двойни стандарти отвращават хората и ги правят недоверчиви. Зараза има, вирус има, но когато обаче се прави обучението по Медицина онлайн и когато се забранява достъпът на публика до всички спортни мероприятия, не е нормално, категоричен бе той.

Румен Петков отсече, че премиерът Бойко Борисов няма съвест, за да бъде чист. Това е нонсенс, това е абсурд, заяви бившият вътрешен министър в Тройната коалиция.

"Стремежът му да се прави на международник ни съсипва. Той може да бъде медиатор между нощното шкафче и този, който дава рушвета, той не може да бъде медиатор между Макрон и Ердоган, той е едно нощно шкафче с 1 милиард евра", заяде се в типичния си стил Румен Петков.

Лидерът на АБВ се обяви против задължителното ваксиниране срещу коронавируса на населението. Особено що се отнася и до ваксина, за която производителят не носи отговорност. Петков запита кой ще даде гаранции, ако на децата се сложи такава ваксина, че няма това да се съсипе тяхната плодовитост.

По отношение на проектобюджета за 2021 г. икономистът и председател на АБВ-София Емил Кало отчете, че за 30 години с читалищата приключихме, а както е тръгнало, на път сме да приключим и с БАН. Последните години прозира нежеланието на властта да поддържа научните институции, които са съществена част от духовното тяло на един народ и държава, посочи Кало.

Творчеството и чистата научна дейност са значително по-трудни от преподавателската дейност. Изправяме се пред казус - защо властта не харесва науката? Според Кало властта е натрупала дипломите си за висше образование от строго определени държавни институции. Всякакъв опит да се приравнява бъдещето на БАН и да се вкарва във всякакви евроатлантически ценности, е национално предателство, смята Емил Кало.