Този тип управление разгражда държавата - политически, икономически, научно и културно. За това предупреди проф. дфн Лъчезар Аврамов на пресконференция в БТА, посветена на Отвореното писмо на учени и специалисти от БАН.

Подписката в Отвореното писмо е подписана от 252 души.

Ние живеем в държавата, в която под вида на демокрацията едно лице може да махне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание, негодува проф. Аврамов.

Според него този тип управление разгражда държавността и е свързано с всички видове политика. За какво знание говорим, когато БАН се бори за своето физическо оцеляване и във време, когато губи интелектуалният потенциал, запита професорът и посочи, че в България няма кандидати за научна работа.

Всичко това води до разграждане на държавата, изтичане на интелектуален и генетичен потенциал. Ние сме загубили през 21 век много подготвени хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата държава, категоричен бе проф. Аврамов.

Калфин вижда и при Борисов, и при Лукашенко граничещи с паниката реакции

Калфин вижда и при Борисов, и при Лукашенко граничещи с паниката реакции

Търсели се инструменти за отклоняване на вниманието от управляващите

Главен асистент д-р Георги Латев категорично заяви, че управлението на страна доведе до шистова корупция пробила в почвата на обществото си. "Такъв тип корупция може да бъде извадена с това, с което се вади шистовият газ - с хидравличен удар от гражданското общество и няма да оставим хора да плашат гражданите", подчерта гл. ас. Латев.

"Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин", категорични бе той.

Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира, закани се главен асистент Георги Латев.

Захариева призна, че има грешки в проекта за Конституцията на ГЕРБ

Захариева призна, че има грешки в проекта за Конституцията на ГЕРБ

Полицията си върши добре работата затова липсва съществени сблъсъци при протестите

Проф. Росица Николова от БАН посочи, че Академията през годините е реагирала на различни ситуации и неща, които са се случвали в държавата. Единствената възможна гражданска позиция е гражданското неподчинение, което се случва. Аз възпитавам децата си да бъдат морални, възпитани, честни и коректни към позициите, които заемат. Когато ние възпитаваме децата си така, правителство доведе дотогава, че моралът, честността и коректността са непознати като думи, подчерта тя.

По думите й трябва да се отстояват позициите и начинът, по който възпитаваме децата си. Всичко, което се прави се прави на парче, реагира се на определени ситуации и няма цялостна политика за развитие на науката и образованието, коментира проф. Николова.

Проф. Емануел Мутафов осъжда всякаква форма на насилие и призова СДВР на всички масови мероприятия да влязат в ролята си и да предотвратят сблъсъците по блокадите. Той изказа съболезнования на семействата на починалите, вследствие от коронавируса, като смята, че всички минали брифинги по тази тема, трябвало да започва така.

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

5 сигурни партии влизат в парламента в проучването на "Тренд"

Подкрепям протеста, но когато един проблем не може да решен по мирен начин, той се решава с криза. Надявам се кризата да завърши с оставки, настоя проф. Мутафов.

Всички граждани, които милеят за държавата трябва да се присъединяват към протеста. Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието и прокуратурата, за да се изследват механизмите за ограбената държава, настояха от БАН.

От Академията определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) за промени в Конституцията като смехотворно и смятат за неуместно да се занимават с хомосексуалната паника на ВМРО.

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Според него президентът неизпълнява конституционните си задължения

БАН искат върнат отпуснатите им 40-50 000 лв. от депутата от ДПС Делян Пеевски, дадени им по време на пандемията. Ако не успеят да съберат средствата, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.