Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева за продължаващите антиправителствени протести у нас в ефира на bTV. Според нея полицията си върши добре работата и показателен факт за това е липсата на съществени сблъсъци между гражданите през 40-те дни на недоволство.

Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата. Вицепремиерът коментира и внесените от ГЕРБ промени в Конституцията, както и последвалата реакция на президента Румен Радев. Той заяви, че целта на премиера Бойко Борисов е да отклони дневния ред.

Напрежение на протестите - демонстранти чупиха кола с две деца в нея

Напрежение на протестите - демонстранти чупиха кола с две деца в нея

Нов опит за блокада пред румънското посолство...

Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил заяви тя. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС, добави Захариева.

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

"Недоносче" - оценката на Радев за проекта за Конституция на ГЕРБ

Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ, каза Захариева. Тя обаче не потвърди думите на министър Данаил Кирилов, че бившият лидер на РЗИ Яне Янев е взел участие в написването на проекта за нова Конституция, представен от ГЕРБ.

От думите й стана ясно, че проектът е писан през последния месец. Тя напомни, че през последните години дебат за промените в основния закон е имало и всички мнение са взети под внимание.

Захариева призна, че е имало грешки в проекта, но напомни, че те могат да се премахнат.

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

60% от българите подкрепят протеста, под 40% вярват, че той води до оставка

5 сигурни партии влизат в парламента в проучването на "Тренд"

Ако се стигне до 120 подписа, необходими, за да започне дебатът в Народното събрание, ще започнат консултациите с всички партии. Първо разговорите ще бъдат с коалиционните партньори от "Обединени патриоти", уточни тя

Според нея една от основните причини да се даде публичност вчера на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време. Ако се съберат 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да обяви процедурни правила по начина, по който ще се обсъжда проектът. Тогава ще се види кои партии ще подкрепят и кои не, защото ГЕРБ няма 160 гласа, допълни тя.

По думите ѝ в новата Конституция остава разделението на властите. Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите, обясни вицепремиерът.

Стоян Мирчев: Опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия

Стоян Мирчев: Опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия

Една хунта се опитва да ни превърне в полицейска държава

Тя смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120. Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ, обясни Захариева. Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори. Датата това да стане ясно е 2 септември.