На 40-ия ден от антиправителствените протести в София продължават блокадите на Орлов мост, площад "Независимост" и пред ректората на Софийския университет. Тази вечер отново имаше напрежение, предаде БНР.

Предложените от ГЕРБ реформи в конституцията не промениха исканията на демонстрантите, които отново скандираха "Оставка".

След 20 ч. към сградата на Министерския съвет отново полетяха яйца. Кръстовището е все така блокирано от палатковите лагери, разположени на бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков".

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция
Обновена

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция

Предприети са действия да има възможност за машинно гласуване

Част от участниците в традиционното шествие до Орлов мост продължиха към бул. "Ситняково" и за пореден път затвориха кръстовището пред румънското посолство.

БНР съобщава, че след спирането на движението, повечето коли са започнали да обръщат, за да тръгнат в обратна посока. Бял автомобил, шофиран от жена, в който са пътували също мъж и две деца, е опитал да премине през кръстовището с ниска скорост. Това е предизвикало недоволството на протестиращите, според които въпреки ниската скорост е можело някой да пострада.

Според БНР, първоначално те са започнали да чукат по колата, а впоследствие са счупили стъкло. Друга част от протестиращите успели да спрат по-агресивните.

От МВР обаче съобщават, че са счупени стъкла и фарове, а заради инцидента са задържани трима участници в нерегламентираните протестни действия.

Уточнява се, че около 22:00 ч. тази вечер на телефон 112 е получен сигнал, че семейство с две малки деца - момченце на 2 години и момиченце на 9 години, е станало жертва на нападение от страна на лица, провеждащи незаконна блокада на кръстовището пред румънското посолство. Семейството е пътувало по бул. "Ситняково", в посоката от улица "Черковна" към булевард "Цариградско шосе", когато автомобилът е бил спрян и обграден от агресивно настроени протестиращи, допълват от МВР. Счупени са стъкла и фарове на колата, управлявани от 44-годишната майка на децата. Служителите на СДВР са се отзовали незабавно на сигнала и са извели от кръстовището автомобила, заедно със семейството.

Във връзка с нанесените щети на колата е образувано досъдебно производсто по чл. 216 от Наказателния кодекс за унищожаване на чужда собственост. Работата по случая продължава под ръководството на Софийската районна прокуратура.

"Във връзка с провеждането на незаконни протестни действия Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите и гостите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града. Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия. Отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища" - се казва в съобщението на МВР.

За да бъдат предотвратени нежелани инциденти, от столичната полиция призовават столичани и гостите на града да шофират при отчитане на по-сложната пътно-транспортна обстановка. Препоръчва се водачите на автомобили да се информират за промените в пътно-транспортната обстановка.

По-рано днес от т. нар. "Отровно трио" обявиха, че имат информация за подготвяна смяна на премиера Борисов, с негово съгласие. Ставало дума за "човек, който изглежда относително културен и наскоро се е появил в София след дълго пътуване". Велислав Минеков не посочи име, но заяви, че "това не може да бъде част от пазарлъка" и те няма да го приемат.

Междувременно, на Орлов мост бе организиран "граждански мегдан", където всеки изказваше мнението си за управлението. Забранени бяха нецензурните изявления.

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

Румен Радев зове да не влизаме в капана на Борисов

"Недоносче" - оценката на Радев за проекта за Конституция на ГЕРБ

По-рано днес от т. н. "Отровно трио" заявиха, че подготвят национален протест, но не обявиха дата.

Велислав Минеков и Николай Хаджигенов отново заявиха, че протестите ще продължат до оставките на кабинета и на главния прокурор.

Двамата обявиха, че разполагат с информация за корупционна схема в Столичната община.

"Това е най-драстичната далавера - 11,5 милиона, приблизително, за месец ноември 2018 г. , в които не е валяло сняг, а са разходвани за снегопочистване", обобщи Хаджигенов.

В 18 ч. пред Министерството на здравеопазването започна и Национален протест на медицинските сестри. Те разпънаха палатков лагер пред сградата на ведомството с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

По-рано днес протестиращи, организирани от гражданското движение "Боец", блокираха за кратко преди обед главния вход на Министерството на правосъдието и обявиха, че ще блокират различни институции всеки ден до оставките на правителството и на главния прокурор.