Би било добре по-скоро да се върви към дейността на обикновено Народно събрание, защото предложението за Велико Народно събрание и промени в Конституцията не е ново. Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов в сутрешния блок на БНТ във връзка с предложението на премиера за ВНС и промени в Конституцията.

Системата може да се смени през легитимни институции. Всичко, което е извън закона е против българския национален интерес. България има интерес институциите да бъдат работещи, а не можем да си позволим да воюваме помежду си, изтъкна Гълъбов.

Той посочи, че едно е предложение за промени в основния закон, друго е предложение за нова Конституция. Обикновеното Народно събрание би могло да промени Конституцията, но тук става дума за изцяло нова Конституция. Въпросът е, че вървим към Велико Народно събрание, коментира Гълъбов.

Стоян Мирчев: Опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия

Стоян Мирчев: Опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия

Една хунта се опитва да ни превърне в полицейска държава

Според него президентът взима страна в спора и не изпълнява конституционните си задължения. Омбудсманът трябва да успее да създаде страна за диалог и търпението започва да се изчерпва, като снощният инцидент е само симптом за това, предупреди политологът.

Другият политолог, който присъства в студиото на БНТ - Слави Василев коментира, че промяната в Конституцията е една добра идея и президентът работи в тази насока, но в контекста на сегашното развитие в държавата с хвърлянето на яйца, домати и тоалетна хартия не е добро предложение.

По думите му равновесието между изпълнителната и законодателна власт не е спазено и мнозинството по Конституция подкрепя и работи със състава на Министерски съвет. За това съм съгласен, че ако трябва да говорим за нова Конституция, трябва да анализираме какво е равновесието между властите и каква трябва политическата система, за да произвежда справедливост, обясни политологът.

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

ГЕРБ иска Радев да покаже какво предлага за нова Конституция

Красимир Ципов очаква подкрепа от патриотите

"ГЕРБ не докосват равновесието между властите", категоричен бе Слави Василев. Според него не е въпросът колко са народните представители, а какво е тяхното качество. Важно е да имаме легитимен парламент, но сегашната политическа ситуация не предполага обсъждане на толкова радикална промяна, посочи той.

Слави Василев не се съгласи с думите на доц. Гълъбов, че президентът не си изпълнява функции, а защити държавния глава, че перфективно си изпълнявал функциите, добре и с достойнство, като застана на страната на гражданите.