В отворено писмо учени и специалисти на Българската академия на науките (БАН) поискаха оставка на кабинета "Борисов-3". Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости, пишат те в позицията си.

Основният политически инструмент, Държавният бюджет, години наред се прави "копи-пейст", с умишлени излишъци - за да се крадат "законно". Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа, заявяват те.

Отношението към водещия научен, духовен и експертен център на България - Българската академия на науките е унизително.

Никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори без огромно количество "купен вот", "невалидни бюлетини", "мъртви души" и "екскурзианти", според тях.

Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение- "Оставка".