И при Борисов, и при Лукашенко виждаме граничещи с паниката политически реакции. Това заяви пред БНР Ивайло Калфин - бивш вицепремиер, бивш външен и социален министър и ексевродепутат.

Според него общото между България и Беларус е търсенето на различни видове инструменти за отклоняване на вниманието и на политическия процес от страна на управляващите, тъй като в двете страни позицията е една и съща - недоверие в изборите и в управлението.

Калфин изрази мнение, че ситуацията в Беларус може да бъде решена отвътре, ако хората имат възможност за честна и свободна форма за изразяване на волята.

Той подчерта, че Русия е особено внимателна към случващото се в съседните ѝ страни и ролята ѝ няма да е пасивна.

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Удовлетворяваме протестиращите, убеден Томислав Дончев

Трябва да има оставка на сегашното правителство ако няма Велико Народно събрание

Калфин посочи, че срещата на високо равнище в ЕС ще излезе със становище. Според него европейската позиция ще прозвучи "тежко и силно". Не трябва да надценяваме ролята на Европейския съюз, той няма да реши проблемите на Беларус, но е важно да излезе с позиция, поясни той.

По отношение на ситуацията у нас Калфин заяви, че темата за бедността и за неравенството в обществото трябва да е с по-голям приоритет.

По негови думи решението на правителството за линията на бедност да се определя не от обективни показатели, а от състоянието и възможностите на бюджета, е "перверзия" по отношение на социалната политика.

Предложенията за нова Конституция са политически процес, който няма аргументи, а юридически са изключително уязвими, отбеляза още Калфин.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Правителството предлага 369 лв. за линия на бедност за 2021 г.

Социалният министър да може да предлага линията на бедност според бюджета