Заместник областния управител на Русе, от квотата на АБВ Явор Янчев, подаде оставка от длъжността, съобщи ruseinfo.net. Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов прие оставката на социалния министър Ивайло Калфин. Ячев е депозирал желанието си да се оттегли от поста днес,11 май 2016 г. в 08:35 часа.

Оставката е подадена във връзка с взетото на 10 май 2016 г. решение на Националния съвет на ПП "АБВ" да предложи на предстоящия Конгрес (на 15 май) да бъде преустановено партньорството на партията в подкрепа на правителството и да бъдат изтеглени представителите им от изпълнителната власт.

Янчев бе на тази длъжност от 08 декември 2014 г. до 11 май 2016 година. От неговата партия му благодарят и за проявеното политическо мъжество.

Освободени са от своите постове и заместник областните управители на Велико Търново - Николай Петров, на Монтана - Петър Петров и на Софийска област Емил Атанасов, съобщиха от Министерския съвет.

Припомняме, на 10 май изпълнителният съвет на АБВ реши да се оттегли от управлението на държавата. Оставка подаде социалният министър Ивайло Калфин, която бързо бе приета от премиера Бойко Борисов.

Калфин подаде оставка, Борисов я прие
Обновена

Калфин подаде оставка, Борисов я прие

Два часа след пресконференцията на АБВ Ивайло Калфин си подаде оставката от кабинета

Малко след като премиерът прие оставката на Калфин, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов е депозирал своята оставка в Министерския съвет. Аспарухов е подал заявление за напускане на поста вчера, около 18 часа, съобщиха от пресцентъра на АБВ, цитирани от БНР. Оставката бе приета от премиера Бойко Борисов в сряда, 11 май.

АБВ си тръгва от властта

АБВ си тръгва от властта

Решението е на Изпълнителния съвет, който ще предложи на Конгреса

Единственият областен управител на АБВ - Трендафил Величков в Пазарджик, също депозира оставка. Той е освободен от длъжност, съобщиха от Министерски съвет.

Оставка подаде и заместник-областният управител на Търговище от квотата на АБВ Йорданка Георгиева. Очаква се тя да бъде приета от министър-председателя Бойко Борисов.

"Това, кой ще замени Георгиева на поста, ще реши министър-председателят", заяви областният управител Светлин Бонев. Йорданка Георгиева е председател на Областния съвет на АБВ-Търговище. Тя е икономист по професия, от 2011 до 2014 е била експерт "Връзки с обществеността" в община Попово.

Почти по същото време стана ясно, че и зам.-областният управител на Плевен Красимир Иванов е подал оставка. Той публикува новината в своя Фейсбук-профил. "Мили приятели, Всяко начало има и край. Тази сутрин подадох заявление за освобождаване с днешна дата от заеманата длъжност "Заместник областен управител" на област Плевен.

С дипломатично обръщение той сърдечно благодари на всички, които са го подкрепяли през годините на неговото обществено развитие. "Надявам се да съм оправдал доверието което ми е гласувано от тях, надявам се и да не съм давал повод да се срамуват от мен, а ако волно или неволно съм ги накарал да се почувстват обидени или огорчени Моля да бъда простен", пише Иванов и благодари на служителите на областна администрация Плевен.

"Оставам с положителни чувства и емоции!!!  За мен бе чест", допълни Иванов.

Поста си напусна и зам.-министърът на младежта и спорта от квотата на АБВ Нина Найденова, която е дъщеря на бившия кмет на Карлово и бивш началник на Областното пътно управление в Пловдив Найден Найденов.

На 10 май от Националния съвет на АБВ решиха да оттеглят своите представители, които са на властови позиции. Още преди да бъде взето окончателното решение на конгреса на партийната организация в неделя, 15 май, оставките бяха одобрени.