Изпълнителният съвет на АБВ е взел решение за излизане от правителството.

Решението е взето единодушно.

Новината съобщи на пресконференция в партийната централа Румен Петков.

Иначе формацията дала висока оценка на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и работата му в социалната сфера. Това е единственият сектор, в който беше направена реформа, подчерта Петков.

анкета

Трябва ли кабинетът "Борисов" да изкара пълния си мандат?

Да 38.3%

Не 46.3%

Все тая 14.3%

Нямам мнение 1.1%

АБВ дава висока оценка за своите представители в изпълнителната власт. Оценява високо и работата на парламентарната група. Според Румен Петков съдебната реформа се е случила в голяма степен заради АБВ.

Партията дава висока оценка и за своето участие в борбата с корупцията и борбата с контрабандата.

Борисов не се разбра с патриотите, продължава пазарлъка, за да не падне кабинетът
Обновена

Борисов не се разбра с патриотите, продължава пазарлъка, за да не падне кабинетът

Ще се мисли за нови законодателни предложения. ПФ обаче остават твърди - президентското вето трябва да бъде отхвърлено

Негативна е оценката на АБВ за начина на правене на политика в управлението, като според Румен Петков, то трябва да става в диалог. Вместо това силово се налагали определени политики.

За пример той даде „извратения Изборен кодекс“ и това че Патриотичният фронт се налагат. На пресконференцията стана ясно, че от АБВ не били поканени на срещата днес в парламента за Изборния кодекс.

Критиките от партията на Първанов отправят и към сектор Енергетика.

Затова и днешният Изпълнителен съвет препоръчва на Конгреса, който ще се проведе тази неделя, АБВ да излезе от властта и да прекрати подкрепата за управлението.

Румен Петков подчерта, че АБВ опитали всячески да променят модела за управление.

Стана ясно още, че ако конгресът подкрепи това предложение, Ивайло Калфин няма да е вицепремиер и социален министър в кабинета Борисов 2. Предложението за излизане от властта важи и за всички останали представители на формацията в управлението.

„Не говорим за несходство в характерите“, обясни Румен Петков решението за излизането от властта. Отхвърляме този начин за правене на политика, посочи още той.

Петков е категоричен, че това решение на АБВ не означава сближаване с БСП.

На АБВ не им харесвал начина, по който столетницата поставя условия за сътрудничество. Ако този стил продължава Петков прогнозира "челен сблъсък със стената за БСП".

Час след пресконференцията социалният министър Ивайло Калфин подаде оставка, последвана от оставката на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, който е също представител на АБВ във властта.

Трендафил Величков доскоро ръководеше медийната политика на партията на президента Георги Първанов, припомня OFFNews.

Още две оставки може да се очакват от представители на АБВ по високите етажи на властта. Те са на заместник-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов и заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова.