Кабинетът избегна предсрочните избори. Разговорите по изборните правила продължават.

Това е основният извод след над двучасовата среща между премиера Бойко Борисов, ГЕРБ, представители на Патриотичния фронт и реформаторите в сградата на парламента.

Ще се мисли за нови законодателни предложения. ПФ обаче остават твърди - президентското вето трябва да бъде отхвърлено. Припомняме, Плевнелиев върна за ново разглеждане текстовете, касаещи избирателните секции в чужбина.

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Плевнелиев наложи вето върху новия Изборен кодекс

Президентът Плевнелиев наложи вето върху текстове

Според Валери Симеонов днешните разговори били наложителни. ПФ не е склонен да гласува за приемането на ветото, изтъкна на брифинг той. Патриотите обаче чули разумни предложения от РБ и ГЕРБ днес. След обсъждания били склонни да влязат в нова законодателна инициатива за изборните правила, но настояват за защита на националната сигурност.

ГЕРБ винаги е била гарант всеки български гражданин да бъде чут, коментира и министър-председателят Бойко Борисов. Партията му не иска да ограничава права и той се надява да има подкрепа за управлението.

Заради бълхата да не унищожим юргана, обърна се Борисов към патриотите

Заради бълхата да не унищожим юргана, обърна се Борисов към патриотите

Премиерът Борисов се готви на утрешна среща да убеждава

Найден Зеленогорски пък коментира, че трябвало да се защитават правата на българите зад граница. Консултациите продължават, категоричен бе той. Нямало да има хаос и предсрочни избори, по мнението му.

Разговорите продължават, обясни и Красимир Каракачанов и поиска ветото на държавния глава да се отхвърли.

Патриотите били склонни да чуят предложенията и на РБ.

Премиерът изтъкна притесненията на ПФ относно промените в Изборния кодекс. Бойко Борисов коментира, че ГЕРБ били съгласни с патриотите да има гаранции за честни избори.

Правата на българските граждани в страната и чужбина са изключително важни, според Найден Зеленогорски. Тези права трябвало да се защитят по по-добър начин, според него. Изборният кодекс щял да бъде подобрен.

ПФ е за едно стабилно и силно българско правителство, включи се и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Патриотите не искали да се ограничат права на български граждани, а да се гарантира защитата на националната сигурност. Не трябвало да се допуска други държави и институции да определят политиката ни. Нямало ограничаване на правата на сънародниците ни зад граница, категорични са от ПФ.

Самият Каракачанов поискал среща на президента с партиите, изготвили изборните норми, за да се сближат позициите. За съжаление българският президент не пожела диалог с българския парламент и наложи вето, подчерта лидерът на ВМРО.

анкета

Трябва ли кабинетът "Борисов" да изкара пълния си мандат?

Да 38.3%

Не 46.3%

Все тая 14.3%

Нямам мнение 1.1%

Страстите около срещата продължиха и след официалния брифинг. Цветан Цветанов обясни, че партията няма днес да вземе решението си.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък се обяви за приемане на добро законодателство. Тя настоя за спазване на права на гражданите и добро провеждане на изборния процес.

„Мнозинството гласува изборния кодекс и то трябва да даде отговор”, заяви Цветанов. „Много са възможните хипотези. ПФ бяха много ясни и са били много категорични през цялото време. В момента са много предложенията, които се обсъждат”, допълни той. Убеден съм, че ще можем да имаме единна позиция и да продължим напред, вярва той.

„Остава въпросът как колегите от другите две парламентарни групи (РБ и АБВ, б.р.) ще се отнесат към президентското вето. Ако то бъде прието и се върне старото положение, за нас е неприемливо и няма какво да правим повече в това мнозинство”, отново коментира Красимир Каракачанов, изразявайки за пореден път готовността си да напуснат коалицията. „Смятам, че може да се намери разумния компромис. Ясно е, че бързата кучка слепи ги ражда”, допълни той.

Валери Симеонов пък отново се ядоса на „шайката протестъри”. Какъв ще е изходът от разговорите той не прогнозира.