Операцията в Афганистан бе акцентът на първия ден от Неформалната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО в Нордвайк, Холандия.

В срещата участват министърът на отбраната Веселин Близнаков, заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал-лейтенант Галимир Пехливанов и постоянният представител на Република България в НАТО Любомир Иванов.

Нашият най-голям приоритет е Афганистан, заяви при откриването на срещата генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

Най-важното нещо е международната общност, не само НАТО, да направи така, че да  се засили капацитета на Афганистан, за да може страната да се изправи на крака,подчерта Схефер.

На заседанието на Северноатлантическия съвет министрите на отбраната на страните-членки на НАТО обсъдиха операциите в Косово и в Афганистан, съобщават от Министерство на отбраната.

Подчертана бе  подкрепата на НАТО за усилията на Тройката (ЕС, Русия и САЩ) да подпомогне постигането на разрешение на косовския въпрос чрез преговори.

Ние разбираме, че крехката стабилност, постигната в региона, може да бъде заздравена единствено ако за решаването на спорните въпроси се използват дипломатически средства и се правят взаимни отстъпки, заяви в изказването си министър Близнаков.

Той допълни, че ролята на КФОР като стабилизиращ фактор ще се запази и в бъдеще.

Двадесет и шестте министри поставиха акцент върху подкрепата за изграждане на по-висок капацитет на афганистанските сили за сигурност.

Те обсъдиха осигуряването на операцията със сили и средства, разговаряха за ролята на НАТО, за сигурността и стабилността на Афганистан в контекста на усилията на международната общност.

В операцията в Афганистан  участват 37 държави, от които 11 не са членки на Алианса.

В срещата ще участват и афганистанският министър на отбраната Вардак, представители на ООН, Световната банка и Европейския съюз.

Общият брой на военнослужещите в ИСАФ към момента е близо 40 000, в Афганистан работят 25 провинциални екипа за възстановяване и над 20 оперативни групи за обучение и връзка.