Богдан Кирилов е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), съобщиха от Министерския съвет. Той поема поста от проф. Асена Стоименова на 17 август 2018 г.

Кирилов е заместник изпълнителен директор на ИАЛ от ноември 2017 г. до момента. Той е член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, а през 2016/2017 г. е бил член и на Централна комисия по Eтика към Български фармацевтичен съюз.

Магистър-фармацевт Богдан Кирилов е завършил "Фармация" във Фармацевтичен факултет, Медицински университет - София. Придобива и специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт" във Факултет по обществено здраве, Медицински университет - София.

Досегашният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова напуска поста по лични причини. Тя ще бъде съветник на министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика.

Проф. Стоименова остава член на Управителния съвет на Европейската агенция по лекарствата, член на CHMP (Комитет за лекарствените продукти в хуманната медицина), както и програмен координатор за СЗО в областта на достъпа до лекарства и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Отпадат обществените поръчки за лекарствата за редки заболявания

Контролът върху тях ще бъде и от болницата

Припомняме, Стоименова бе назначена на юли 2014-а. Тогава научната й степен бе доцент.

Тя доби известност след като стана частен обвинител заедно с прокуратурата срещу бившия вицепремиер от последното служебно правителство Илко Семерджиев за принуда.
Семерджив бе обвинен, че е заплашвал с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, тъй като тя не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек. Причината е, че кандидатът за заместник бил в конфликт на интереси. На 18 юни 2018 г. Софийският градски съд оправда Илко Семерджиев.

Съдът оправда Илко Семерджиев

Съдът оправда Илко Семерджиев

Семерджиев ще чака спокойно обжалване и "до Второ пришествие"