Лекарствата за редки заболявания вече няма да се доставят с обществени поръчки. Това стана възможно след като депутатите приеха на второ четене промените в Закона за обществените поръчки, съобщи БНР.

Това са скъпоструващи лекарства, разрешени за употреба в страната, които не се намират на пазара. Тези медикаменти са без алтернатива за даден пациент.

Лекарства за онкоболни ще има, уверени от МЗ

Лекарства за онкоболни ще има, уверени от МЗ

От 26 нови лекарства - 13 с нови правила

Народните избраници от БСП отново поискаха да бъдат въведени ограничения като например, когато сумите са над определен финансов праг, лекарствата да бъдат купувани от Здравното министерство. Така, подчерта депутатът Георги Михайлов, държавата няма да се отклонява от политиката си за контрол върху разходите на лечебни заведения.

Пациенти подкрепят проект за купуване на лекарства без обществена поръчка

Пациенти подкрепят проект за купуване на лекарства без обществена поръчка

Медикаментите касаят предимно деца

Процедурата наистина е дълга и утежнена, но тя не касае, в този реален смисъл, конкретен пациент. Тези пациенти обикновено са хронично болни. Действително отнема време, но всичко това върви във времето по начин, по който няма да бъдат ощетени пациентите, ако се централизира процедурата и ако тези средства се закупуват от Министерство на здравеопазването, каза Михайлов.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов, промените са в интерес на пациента, защото включването на Здравното министерство в процедурата означава поне още седмица забавяне.

Освен номиналната цена на лекарството пациентът се нуждае и от бърза доставка за това лекарство. Ключовото е това, че имаме многократен контролът ad hoc - контрол на лекари в самото лечебно заведение, които трябва да изразят еднопосочна воля точно за конкретен пациент, точно за конкретно лекарство. Лечебното заведение също е ефективен контрольор, допълни Кирилов.

Припомняме, за да се избегне обществената поръчка, съответните медикаменти трябва да са включени в списък по член от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Вносители на промените са председателите на правната и на здравната комисия - Данаил Кирилов и д-р Даниела Дариткова.