Пациентски организации подкрепят законопроект, според който може да се купуват лекарства и без провеждане на обществена поръчка, пишат в открито писмо от пациентските организации.

Проектът за промени в Закона за обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти е внесен от председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов в 44-то народно събрание.

Стойчо Кацаров: Имитира се борба с реекспорта на лекарства

Стойчо Кацаров: Имитира се борба с реекспорта на лекарства

Какофонията с данните за вноса, износа и потреблението е пълна

В списъка се включват лекарства, разрешени за употреба в Европейския съюз и от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), но не се разпространяват в България и са без алтернатива у нас.

От пациентските организации уточняват, че промените касаят най-вече деца с редки заболявания. Като член на Обществения съвет на Фонда да лечение на деца съм изразявала желание за разрешаване на този казус, затрудняващ и бавещ лечението на децата. Поради спецификата на тези заболявания трудно се прави прогнозиране и планиране на обществена поръчка за закупуването на тези медикаменти, уточняват от организациите.

Започването на навременно лечение на тези заболявания налага осигуряването на нужните лекарствени продукти в много кратки срокове.

Пациенти искат достъп до новорегистрирани лекарства

Пациенти искат достъп до новорегистрирани лекарства

Очакват НСЦР да отмени решението си от 28 декември 2017 г.

Медикаментите, за които се правят законовите промени, не подлежат на ценова регулация у нас и в голяма част от случаите имат един доставчик, което изключва конкуренция между тях. Това обезсмисля провеждането на обществена поръчка, чиято цел е в условията на пазарна конкуренция да бъде осигурена доставка на медикаменти при максимално изгодни условия.

Мораториумът за новите лекарства падна

Мораториумът за новите лекарства падна

Корнелия Нинова доволна, че се възстановява справедливостта

Писмото е подписано от пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички".