На този етап, моето впечатление е, че по-скоро се имитира борба с явлението реекспорт на лекарства, без обаче да се засяга същността. Това каза за news.bg Стойчо Кацаров от УС на Центъра за защита правата в здравеопазването по повод данните, предоставени от НЗОК за извършените плащания за лекарства в периода януари -септември 2017 г.

До 2 млрд. лв. стига паралелният износ на лекарства

До 2 млрд. лв. стига паралелният износ на лекарства

Пациентски организации алармират, че хронично болните и трансплантираните са без лекарства

Д-р Кацаров бе категоричен, че проблемът с реекспорта на лекарствата не може да бъде разрешен с предложените промени в Закона за хуманната медицина, с които се регламентира създаването на списък с лекарства, които са забранени за реекспорт. Той припомни, че подобно изменение на законодателството е било правено през 2014 г. Тогава то е било отменено от Конституционния съд. "Нищо чудно и сегашното да бъде отменено. Но дори да не бъде отменено - то не засяга природата на сегашния реекспорт", коментира д-р Кацаров. По думите му реекспортът е възможен заради регистрираните цени на лекарствата в България и другите държави.

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

НЗОК отрича обвиненията, че не знае колко и за какво плаща

Не е редно да се предоставя на обществото непрофесионални и недобронамерени манипулации, обяснява НЗОК

"В България са регистрирани по-ниски цени и затова е изгодно да ги купиш тук и да ги продадеш там. Това е напълно законна дейност, напълно легална, в нея няма нищо лошо. Пак казвам лошото е, че болните остават без лекарства. За да може да се противодейства на това нещо и хората да имат лекарства, трябва да се предприемат мерки, които да засегнат природата, механизма на този реекспорт", настоя д-р Кацаров. Така с готвените промени се дава възможност Изпълнителната агенция по лекарствата да дава разрешение за реекспорт.

Пациентите няма да останат без лекарства по Нова година, уверяват от НЗОК

Пациентите няма да останат без лекарства по Нова година, уверяват от НЗОК

Столичната здравна каза не обслужва пациенти от седмица

"Идеята на поправката не е да се спре реекспортът, а властта да стане част от него. С нейно разрешение да се прави въпросния реекспорт", коментира още д-р Кацаров. Относно данните на НЗОК за платените средства за лекарства, Кацаров коментира, че числата не позволяват да се направи какъвто и да било категоричен извод. По думите му се налага схващането, че цари пълна какофония с лекарствата, протоколите, които се изписват и предоставят от НЗОК. "Пълна какофония с данните за вноса, износа и потреблението на лекарства. Ако това е информацията, с която разполагат политиците, според мен, тя не може да им помогне да вземат каквото и да е било решение. Проблемът с реекспорта на лекарства, това са лекарства, които са внесени в България и след това изнесени и продадени в друга държава, е в това, че остават болни без лекарства", каза още той.

Започна договарянето по НРД в здравеопазването
Обновена

Започна договарянето по НРД в здравеопазването

Споразумяха се за финансовите параметри до април

От Центъра за защита правата в здравеопазването също настояват за въвеждането на испански модел на договаряне на цените на лекарствата, който позволява двойни цени - търговските и тези с отстъпки, договорени от НЗОК. Така се оставят фирмите да регистрират цените такива каквито са, без да бъдат принуждавани да ги регистрират на драстично по-ниски цени и същевременно се оставя правото на здравните власти да договарят отстъпки за лекарствата, които се плащат от здравната каса. "Тогава се губи икономическият смисъл да купиш лекарства, защото цената е близка до тази в държавата, в която искаш да изнесеш и няма смисъл да правиш това упражнение. Тогава НЗОК получава лекарствата на значително по-ниски цени, защото е договорила значителни отстъпки. Това е модел, който е приложен в други държави и е работещ.