С благодарност Цветан Цветанов даде старт на отмяната на параграф 6 от бюджета на НЗОК, който слагаше мораториум върху иновативните медикаменти.

На път сме да сложим край на една сага, изтъкна Нигяр Джафер от ДПС. Решението за мораториума било противоконституционно. Нямало да се постигне фискален ефект.

Партиите "си стиснаха ръцете" за отпадане мораториума за лекарства

Партиите "си стиснаха ръцете" за отпадане мораториума за лекарства

Още утре на две четения, "грешката" разбунила духовете на пациентите ще бъде коригирана

Консенсус трябва да има при постигането на решенията, а не при замазването на грешки. Вежди Рашидов от ГЕРБ се ядоса, че преди Коледа темата се политизира. Не си играйте със здравето на хората, призова той.

Не е християнско преди Коледа да правите политика от всичко, заяви Рашидов. Ще има пари за всички болни, категоричен е депутатът. Дайте за здраве да говорим, настоя той.

Соцлидерът Корнелия Нинова е доволна, че се възстановява една справедливост. Днес се възстановявал парламентаризмът, по думите й.

ГЕРБ се отказаха от мораториума върху новите лекарства, за да спрат спекулациите

ГЕРБ се отказаха от мораториума върху новите лекарства, за да спрат спекулациите

Въпреки готовността на МЗ и за да спрат игрите със страховете на хората

Днешният ден бил урок, че не трябва да се гласува нещо механично. Справедливост, ред и урок, с тези три думи Нинова определя днешния ден. Цветан Цветанов се ядоса, че темата отново се политизирала. Единодушно мораториумът падна на две четения.

Припомняме, преди два дни парламентарната група на ГЕРБ реши да предложи на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Бившият подуправител на НЗОК намира проф. Плочев за неквалифициран

Така от ГЕРБ отговарят на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която тогава информира, че е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов по темата с мораториума върху иновативните лекарства, след което е провела разговор и с Цветан Цветанов.

Предложението на ПГ на ГЕРБ беше за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК - параграфът и върху, който президентът Румен Радев наложи вето, което беше обаче отхвърлено от парламента.

Малко след като мина гласуването на пленарна зала президентът  Румен Радев приветства решението на депутатите, като също така призова всички парламентарни групи и занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.