Бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров определи като "абсолютен автогол" мораториума върху новите лекарства.

Петров заяви в ефира на bTV, че идеята за мораториума е на шефката на лекарствената дирекция в касата д-р Галя Кондева и зам. мин. Жени Начева. Проф. Камен Плочев също участвал като подписал и узаконил идеята.

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

Д-р Петров обясни, че още през юни са били предложени серия от мерки, включително законодателни, но всички те били спрени в Министерството на здравеопазването (МЗ). Той изтъкна, че дори без новите мерки са събрани около 70 млн. лв. повече от предвиденото от отстъпки.

По мнението на Петров пари могат да бъдат освободени от други места. Според него голяма част от депутатите не са искали да гласуват този мораториум, но тъй като това би било бламиране на новия министър, то минало.

Освободиха от работа зам.-управител на НЗОК

Освободиха от работа зам.-управител на НЗОК

Д-р Димитър Петров счита, че "в касата настъпва прогресиращ хаос" и затова той самият също не желае да бъде подуправител

Петров акцентира, че и комисията към здравното ведомство, която ще решава как да се действа в конкретни ситуации също е потенциален автогол.

По думите на бившия подуправител на здравната каса няма законово разписан механизъм, по който да се направи тази комисия. Пари за нея няма в бюджета на МЗ.

"Министерството, за да купува лекарства, трябва да направи процедура по ЗОП, а знаете какви скандали ставаха, когато онколекарствата бяха в Министерството, да не говорим за ваксините", изтъкна Петров.

Относно вчерашното си освобождаване от поста Петров коментира, че инициативата е на проф. Плочев.

Депутатите подхванаха ветото на президента за новите лекарства
Обновена

Депутатите подхванаха ветото на президента за новите лекарства

Румен Радев: Мораториумът е в противоречие с много международни актове

"Процесът е взаимен, инициативата е на проф. Камен Плочев, доколкото разбрах това е под натиск на бившия екип на МЗ, най-вече на зам.-министър Лидия Нейчева", смята Петров.

Той натърти, че в касата се работи вече много трудно с проф. Плочев. Изискванията за директор на Националната каса били принизени до по-ниско ниво, отколкото за шеф на районна каса, обяснява Петров.

Според него проф. Плочев няма достатъчно опит и квалификация и не познава терминологията.

Петров акцентира и на това, че координацията на администрацията в Касата е "на почти нулево ниво".