Ще има ли нови медикаменти за догодина? По тази тема депутатите започнаха спор.
Президентът Румен Радев наложи вето върху част от текстовете по Бюджета на НЗОК за 2018 г. Президентът изразява становището, че Законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса дава финансовата основа на дейностите в обхвата на задължителното здравно осигуряване и е свързан с правото на здравно осигуряване, което е конституционно закрепено и гарантирано.

Правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на нови лекарства

Правителство досега не си е позволявало да налага мораториум на нови лекарства

Несериозно е твърдението, че тези лекарства имат алтернатива, коментира проф. Георги Михайлов

Провежданата с този закон държавна политика трябва да гарантира достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ, като осигури прозрачно, ефективно и справедливо разходване на приходите и трансферите по бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

В тази връзка Президентът изтъкна, че приетият § 6 от Преходните и заключителните разпоредби поражда опасения, че няма да бъдат гарантирани правата на всички здравноосигурени лица, обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С него се установява правилото през 2018 г. НЗОК да не заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и за включени в позитивния лекарствен списък, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за иновативните лекарства
Обновена

Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за иновативните лекарства

Една нова молекула струва 10 млн. лв.

Между двете гласувания на закона е направен опит за смекчаване на временната забрана чрез изключения за генерични лекарствени продукти и за лекарствени продукти по чл. 29 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Независимо от това е сигурно, че се прегражда правната възможност ползването на определени лекарствени продукти да бъде финансирано със средства от бюджета на НЗОК, изтъкна Стоянова.

Президентът отбелязва, че мораториумът по § 6 влиза и в противоречие с редица международни актове, по които България е страна. Конвенцията за правата на човека и биомедицината предвижда равен достъп до здравни грижи и държавата, в зависимост от здравните потребности и наличните ресурси, трябва да вземе подходящи мерки за неговото гарантиране (чл. 3).

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

Международният пакт за икономически, социални и културни права задължава държавите - страни по този пакт, да вземат мерки за създаването на условия, които да осигурят на всички медицинска помощ и медицинско обслужване в случай на болест (чл. 12, пар. 2, б. "d").

С § 6 се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г., което не е оправдано от друга конституционно гарантирана ценност и не е пропорционално на преследваната цел, Конституцията обявява равенството на гражданите пред закона за принцип и не всяка цел може да бъде годно основание за ограничаване на права. Преграждането на възможността за заплащане на лечение с иновативни лекарства и на такива, включени в позитивния списък, които за първи път трябва да се заплащат през 2018 г., е формално.

Президентът е подведен, мотивите за ветото нямат доказателствена сила според Ананиев

Президентът е подведен, мотивите за ветото нямат доказателствена сила според Ананиев

Борим схемите за износ на лекарства със спешни законодателни промени

То не се предпоставя от друга конституционно гарантирана ценност, а е обвързано единствено от времето за прилагане на забраната. Тя ще действа независимо от ползата при лечението с такива лекарствени продукти и без значение дали има налични средства по бюджета на НЗОК. Конституцията не определя реда и конкретните условия, при които възниква правото на здравно осигуряване, в нея липсва лимитативно изброяване и на източниците, от които ще се осигуряват необходимите средства за заплащането на медицинска помощ, както и формите, чрез които ще се реализира плащането, обясни Менда Стоянова.

БСП категорично подкрепят президентското вето за лекарствата

БСП категорично подкрепят президентското вето за лекарствата

Здравеопазването с най-нисък рейтинг у нас след корупцията

БСП поискаха двама пациенти да влязат в зала. Мнозинството отказа да ги допусне. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова се скара на Цвета Караянчева, че позволила да се гласува това предложение на левицата да влезе в зала неизвестна пациентски организации.

Нигяр Джафер от ДПС  иска надпартиен консенсус по темата. За лечението на пациентите се говорело обаче само с фискални аргументи. ДПС подкрепя ветото на държавния глава. Колегата й Хасан Адемов излезе на трибуната и обяви: "Аз не съм от манипулаторите, аз съм от тези, които използваха иновативна терапия".

Може един от вас да е следващият, който ще ползва иновативно лекарство, обърна се той към депутатите. По думите му здравеопазването не е само фискални мери, а имало и хуманитарни измерения.

Социалистът Филип Попов обвини мнозинството, че са разстреляли надеждата на пациентите. Според Корнелия Нинова правителството се отказвало от част от българските граждани. Пари за нови лекарства има, според соцлидера.